Egynapos sebészet

Központunkban jelenleg kizárólag ambuláns és egynapos sebészeti beavatkozásokat végzünk, melyek körét az ide vonatkozó rendeletek szabályozzák.

A korszerű műtéti eljárásoknak és eszközöknek köszönhetően napjainkban már a betegek kisebb megterhelésnek vannak kitéve, ezért bizonyos műtétek esetében a több napos kórházi ápolási időt lehetőség van maximum 24 órára rövidíteni. Ez az ellátási forma az egynapos ellátás, vagy másnéven egynapos sebészet. 

Egynapos sebészeti beavatkozást követően a páciens néhány órán keresztül szakfelügyeletet igényel, amit egy erre a célra kialakított betegszobában tölt. A műtét kezdetének időpontjától függően ez a megfigyelés áthúzódhat a következő napra, de ebben az esetben sem haladja meg a 24 órát. A páciens a gyógyulás további szakaszait az otthonában, a saját megszokott környezetében tölti. 

Ahhoz, hogy a beteg biztonságát garantálni tudjuk, gondosan megtervezett otthoni ápolási folyamatot és folyamatos telefonos kapcsolattartást biztosítunk. Az egynapos sebészetnek törvényileg szabályozott szakmai és szociális feltételei vannak.

Az egynapos sebészeti ellátás keretein belül végzett műtéteknek van néhány feltétele, amelyek megléte nélkül sajnos nem tudjuk fogadni a Pácienseket. Ilyen többek között a jó egészségügyi állapot, valamint felnőtt páciens esetében az önellátó életforma, gyermek esetében a megfelelően biztosított otthoni ellátás.

A betegnek a műtétet megelőzően nyilatkoznia kell arról, hogy 

  • megfelelő higiénés- és otthoni körülmények veszik körül,
  • a Csimborasszó Egészségügyi Központ a tartózkodási helyétől személygépkocsival maximum 30 percen belül megközelíthető,
  • tartózkodási helyén telefonos elérhetőség biztosítva van, 
  • biztosított számára a műtétet követő éjszakán felügyelet, valamint az egészségügyi ellátáshoz történő eljutás lehetősége,
  • beleegyezik az egynapos sebészeti ellátás keretein belül végzett műtét elvégzéséhez. 

Abban az esetben, ha a páciensnél fennáll

  • szív-és érrendszeri betegség, vagy
  • anyagcsere betegség, vagy
  • kezeletlen magas vérnyomás betegség, vagy
  • véralvadási zavar, vérzékenység, vagy
  • súlyos elhízás

nem tudjuk egynapos sebészeti ellátás keretein belül ellátni.

Mik az alapvető különbségek az ambuláns és egynapos sebészeti műtétek között?

Ambuláns műtét

Egynapos műtét

Aneszteziológus

Helyi érzéstelenítés

Altatás (narkózis)

Eszközigény

24 órás nővérszolgálat

Hotelszolgálat

Étkezés

Személyi asszisztens

Előzetes vizsgálatok

Ambuláns műtét

Egynapos műtét