Miért fontos a belgyógyászat?

A belgyógyászat az orvostudomány azon ágazata, amely az emberi test belső szerveinek és rendszereinek működésével foglalkozik. Ezen szakterület foglalkozik többek között az életkorral járó betegségek, anyagcsere-rendellenességek, fertőzések, autoimmun betegségek, daganatok és más belső szervi rendellenességek diagnosztikájával, kezelésével, gondozásával vagy egyéb szakterületek bevonásával történő gyógyítással.

A belgyógyászat szerepe rendkívül fontos a megelőzésben és az időben felállított diagnózisban. Az orvosok a belgyógyászati vizsgálatok során átfogó képet kapnak a beteg egészségi állapotáról, és kiderítik, hogy vannak-e olyan belső szervi rendellenességek, amelyeket kezelni kell.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

reflux
vetélés
gyengeség
állapotfelmérés
kivizsgálások megtervezése
szűrővizsgálatok megtervezése
általános rossz közérzet
hasi panaszok
gyomorégés
fogyás
hízás
szédülés
fáradékonyság
mellkasi panaszok
trombózishajlam vizsgálata
leletek megbeszélése, értelmezése
fogantatási nehézségek
étvágytalanság
gyomorfájás
láz

Szakembereink

Hogyan zajlik a belgyógyászati vizsgálat?

A belgyógyászati vizsgálat során a kórelőzmény felvételét követően fizikális vizsgálat történik. Az orvos az eredmények alapján dönt a további gondozás menetéről, vagy a további laborvizsgálatok, EKG, kapcsolódó szakorvosi vizsgálatok szükségességéről.

Gyakori kérdések

 • Mik azok az endokrin mirigyek?

  Endokrin mirigyeknek nevezzük a belső elválasztású mirigyeket, amelyek a hormonokat közvetlenül a véráramba juttatják.

  Belső elválasztású mirigyeink:

  • tobozmirigy
  • agyalapi mirigy
  • pajzsmirigy
  • csecsemőmirigy
  • mellékvese
  • hasnyálmirigy
  • petefészek
  • here
 • Mikor javasolt trombózishajlam vizsgálata? Hogyan történik?

  Amennyiben a családban halmozottan fordulnak elő thromboemboliás események, mindenképpen javasoljuk a beteg és családtagjainak szakirányú vizsgálatát. Ez különösképpen fontos hormonális fogamzásgátlás, vetélések, lombikprogram, illetve a trombózishajlamot egyébként is fokozó állapotok/társbetegségek esetén. A belgyógyászati konzultációt speciális vérvétel követ.

 • Milyen gyakran érdemes belgyógyászati szűrővizsgálaton részt venni?

  Általánosságban elmondható, hogy évente javasoljuk rutin laborok és alap képalkotó vizsgálatok (mellkasröntgen, hasi UH), valamint belgyógyászati szűrés elvégzését.

 • Miért magasabb a vérnyomás az orvosnál, mint otthon?

  Ennek oka az úgynevezett “fehérköpeny szindróma”, melynek oka az orvosi vizsgálattal járó stressz. Ezt nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni. A beteget megkérjük, hogy otthonában vezessen vérnyomásnaplót, így objektívebben látjuk, hogy igényel-e vérnyomáscsökkentő kezelést vagy sem. Javasolt legalább 2 héten át napi háromszor mért vérnyomásértékekkel érkezni a konzultációra.

 • Kihez fordulhatunk segítségért bizonytalan panaszok esetén?

  A panaszokat hajlamosak lehetünk figyelmen kívül hagyni, halogatni, olykor bizonytalanok vagyunk abban, hogy hova is forduljunk. A belgyógyászat lehet ilyenkor a megoldás, hiszen több szakirány alapja, így bizonytalan panaszok esetén célszerű a kivizsgálást itt elkezdeni. Azonban nem csak a tünetek megjelenését követően, hanem megelőzésként, szűrővizsgálat céljából is javasoljuk szakrendelésünk felkeresését! Napjainkban egyre fontosabbá válik a betegségek megelőzése, hiszen a korán megkezdett terápia életet menthet.

 • Mit jelent, hogy a vérnyomás 120/80?

  A vérnyomás meghatározásához két értékre van szükségünk.

  Az első érték a vérnyomásmérőn a systolés érték: ez a szív összehúzódásakor mért érték.
  A második érték a diastolés érték: ez a szív elernyedésekor mért érték.
  Az optimális vérnyomásérték 120/80. Amennyiben egyik, vagy mindkettő érték tartósan és szignifikánsan az optimális felett van, akkor beszélhetünk magasvérnyomásról.

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!