Mivel foglalkozik az infektológia?

Az infektológia a fertőző betegségek kialakulásával, diagnosztizálásával, gyógyításával és megelőzésével foglalkozó szakterület, a belgyógyászat erre specializálódott önálló ága.

A kórokozók sokféleségéből adódóan a fertőzések változatos tünetekkel fordulhatnak elő, ezért napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír ez a szakterület.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

kóros májfunkciós értékek
ismeretlen eredetű lázas állapot
bőr- és lágyszöveti fertőzések, gyulladások
kullancs- és rovarcsípések alapján felmerülő kérdések
gyermek- és felnőttkori védőoltási terv felállítása
antibiotikum terápia elbírálása céljából
külföldi utazás előtti oltási tanácsadás
Lyme-betegség gyanúja
parazita fertőzések gyanúja
elhúzódó hasmenés eredetének tisztázása céljából
külföldi, trópusi tartózkodást követően jelentkező betegség
foglalkozási veszélynek kitett oltási tanácsadás
magzati fertőzésekkel kapcsolatos kérdések
kiütéssel járó lázas állapot

Szakembereink

Hogyan zajlik az infektológiai vizsgálat?

A vizsgálat a kórelőzmények felvételével kezdődik, majd fizikális-és laborvizsgálattal, esetleges képalkotó diagnosztikai eljárással folytatódik. Az infektológia fontos eleme az utazási tanácsadás.

Gyakori kérdések

 • Hogyan lehet védekezni a fertőző betegségek ellen?

  A fertőző betegségek esetén (is) kiemelt szerepe van a megelőzésnek. A védőoltás segítségével megelőzhető betegségek száma folyamatosan nő.

 • Milyen kezelési módok ismertek a fertőző betegségek ellen?

  A fertőző betegségek esetében nagyrészt oki kezelést alkalmazunk, mely a kórokozók elpusztításával jár. A fertőzések nagy része (bakteriális, vírusos, egyéb kórokozó által okozott) ellen rendelkezünk célirányos és megfelelő gyógyszeres kezelési módokkal.

 • Milyen következménye lehet az utazás robbanásszerű fejlődésének?

  A közlekedés kereskedelmi és turisztikai fejlődésével olyan, távoli országokból származó kórokozók terjedhetnek el, melyek által terjesztett betegségekkel ezidáig nem találkoztunk. Méltán okozhat problémát ezen betegségek felismerése és kezelése a társszakmák képviselőinek. Mind a megelőzésben, mind a kezelésben segíthet az infektológus szakorvos.

 • Milyen következményei lehetnek az indokolatlan antibiotikum használatnak?

  A WHO előrejelzése alapján 2030-2050 környékére magasabb halálozást okoznak majd a rezisztens kórokozók („szuperbaktériumok”), mint a szív-érrendszeri és daganatos betegségek. Ennek egyik fő oka a nem megfelelő vagy indokolatlan antibiotikum használat.

  Mindezek tükrében fontosnak tartjuk olyan szakember bevonását a fertőző betegségek diagnosztikájába és terápiás stratégiájának meghatározásába, aki a fent említett szempontokat szem előtt tartva modern és megfelelő antibiotikum politikát is képvisel. A kötelező védőoltásokkal visszaszorított fertőző betegségek újbóli térnyerése figyelhető meg a környező országokban, mely veszélyt jelenthet a hazai lakosságra nézve is, ami felvetheti újbóli immunizálás szükségességét.

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Április az iskolai beiratkozás hónapja, május és június a ballagások időszaka. Búcsú az óvodától; azok a kisgyermekek, akik 6. életévüket betöltötték, szeptemberben megkezdik általános iskolai tanulmányaikat. A szeptembertől...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!