Miben segíthet a Schroth terápia?

A Schroth terápia -a háromdimenziós scoliosis terápia- a gerincferdülés egyik leghatékonyabb konzervatív kezelési módszere, melyet a német Katharina Schroth saját tapasztalatai alapján kísérletezett ki az 1900-as évek elején. A terápia három dimenzióban javítja a gerinc deformitásokat egy speciális háromdimenziós légzéstechnikával összekötve. A módszer célja a gerinc maximális aktív nyújtásával elért állapotában a háromdimenziós légzés alkalmazásával a törzs visszaforgatása, majd a javított, korrigált testhelyzet megtartása mellett nyújtás és izomerősítés alkalmazása.

A tornagyakorlatokkal elérhető a hibás testtartás korrekciója, a csökkent működésű tüdőterületek beindítása, a testkép normalizálása, elősegítve ezzel a progresszió (állapotromlás) lassítását, megállítását. A kezelés mindig egyénre szabott, hosszú távú, mely hozzájárul a korrigált helyzet izmokkal való stabilizálásához, a görbület felegyenesítéséhez, illetve a csavarodás csökkentéséhez.

Amiben segíteni tudunk

scoliosis - gerincferdülés
operáció előtti mobilizáció
Scheuermann-kór
operáció utáni rehabilitáció
különböző gerincdeformitások
hanyag tartás

Szakembereink

Mire számíthatunk a terápia során?

Gyakori kérdések

 • Mire lesz szükség a foglalkozások során?

  Az első alkalommal minden esetben állapotfelmérés, fizikális vizsgálat, illetve az előzménydokumentumok átnézése történik. A további alkalmak során kényelmes ruházatra lesz szükség, minden egyéb eszközt, amire szükség lehet a központban biztosítunk.

 • Fájdalommal jár a Schroth terápia?

  Általában a Schroth terápia nem okoz fájdalmat, de a kezelés során a betegnek némi kellemetlenséget vagy feszültséget érezhet. Az egyes gyakorlatokat a beteg testének adottságaihoz és a gerincferdülés mértékéhez igazítják, és a terápia folyamán a betegnek lehetnek olyan érzései, mint például nyomás, húzás, feszültség, amelyek a gerinc különböző részeire hatnak.

 • Mi a különbség a tartásjavító torna és a Schroth terápia között?

  A tartásjavító torna és a Schroth terápia mindkettő olyan gyakorlatokat és technikákat foglal magában, amelyek célja a gerincproblémák, például a gerincferdülés (scoliosis) kezelése és a tartás javítása.

  A Schroth terápia speciális, testre szabott gyakorlatokból áll, amelyeket egy szakképzett terapeuta tanít meg a páciensnek. Az egyes gyakorlatokat a páciens testének egyéni adottságaihoz és a gerincferdülés mértékéhez igazítják. A terápia célja, hogy helyreállítsa a gerinc alakját, javítsa az állóképességet és csökkentse a fájdalmat.

  Tehát a különbség a két módszer között az, hogy a tartásjavító torna általános, egyszerű gyakorlatokat tartalmaz, amelyeket bárki elvégezhet, míg a Schroth terápia testre szabott, szakember által vezetett gyakorlatokat tartalmaz, amelyek célja a gerincferdülés speciális kezelése.

 • Mik a korzettes (fűző) kezelés előnyei?

  A korzettes kezelés olyan ortopédiai kezelési forma, amelynek során a gerinc egyes részeit tartó koronák vagy ortézisek használatával korrigálják a gerincferdülést vagy más gerincproblémákat. A korzettes kezelés számos előnnyel járhat, beleértve:

  • Korrekció: A korzettes kezelés lehetővé teszi a gerincferdülés korrekcióját, vagy legalábbis a további előrehaladás lassítását. A korzetteseket az adott beteg gerincének egyedi adottságaihoz igazítják, hogy a legjobb korrekciót biztosítsák.
  • Megelőzés: A korzettesek használata segíthet megakadályozni a gerincferdülés további előrehaladását, és így megelőzni a gerincvelő károsodását és más komplikációk kialakulását.
  • Fájdalomcsillapítás: A korzettesek használata segíthet csökkenteni a gerincferdüléssel járó fájdalmat és kényelmetlenséget, valamint javíthatja a beteg állóképességét és mozgékonyságát.
  • Korai diagnózis: A korzettesek használata lehetővé teszi a gerincferdülés korai diagnosztizálását, ami fontos ahhoz, hogy a kezelés minél hatékonyabb legyen.
  • Megfelelő testtartás: A korzettesek használata segíthet a betegnek helyes testtartást kialakítani és megtartani, amely hosszú távon segíthet a gerincproblémák megelőzésében.

  Összességében a korzettes kezelés hatékony és biztonságos módja lehet a gerincferdülés és más gerincproblémák kezelésének, amely előnyökkel járhat a beteg számára, és segíthet megelőzni a súlyosabb komplikációk kialakulását.

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Tóth-Fraller Bettina gyógytornász szereti a szakembert próbáló kihívásokat, s ebben bizony nincs is hiánya annak, aki gerincferdüléssel diagnosztizált gyerekekkel foglalkozik. Betti a Csimborasszóban e mellett intimtorna...
Simonné Pungor Mária, a Csimborasszó elmúlt hat évében DSGM szak-gyógytornászként és egészségfejlesztőként sok-sok embernek nyújtott segítő kezet a szó szoros és átvitt értelmében is. Marcsi (ahogy mindenki szólítja) már...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!