Ortopédia

A mozgás szabadságáért

Mivel foglalkozik az ortopédia szakterület?

Az ortopédia a mozgásszervvel, a váz-és izomrendszerrel kapcsolatos betegségeket vizsgáló szakterület.

Az akut (hirtelen fellépő) és krónikus (hosszan elhúzódó) mozgásszervi betegségek által okozott fájdalom és “mozgáskorlátozottság” nagyban befolyásolja a mindennapi életünket, munkánkat. A modern fizikoterápia, gyógytorna és a komplex gyógyszeres kezeléseknek köszönhetően a mozgásszervi betegek jelentős részénél műtét nélkül is jelentős javulás érhető el. Ha időben komolyan vesszük a mozgásszervi problémákat, jelentősen javíthatunk életminőségünkön.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

lúdtalp
derékfájás
kalapácsujj
“diabéteszes láb”
műtétek utáni rehabilitáció
ízületi kopásos (artrózis) panaszok
műtétet követő kontrollvizsgálat
nyaki-gerinc panaszok
bütyök
hátfájás
pattanóujj
alagút szindrómák
akut és krónikus sportsérülések
váll mozgástartományának beszűkülése
műtétet követő állapotfelmérés
túlterheléses kórképek

Szakembereink

Hogyan zajlik az ortopédiai vizsgálat?

Az ortopédiai kivizsgálás során regisztráljuk a panaszokat, fizikális vizsgálatot, esetleg képalkotó vizsgálatot végzünk (röntgen, ultrahang, MR vizsgálat), meghatározzuk a szükséges kezeléseket és a további gondozás menetét.

Gyakori kérdések

 • Probléma esetén mikor érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni?

  Minél hamarabb! Jellemzően akkor keresik fel a betegek az ortopédiai szakrendelést, ha már nagyon fáj, vagy a mozgásban korlátoz a felmerülő panasz. Fontos tudni, hogy ha időben komolyan van véve a mozgásszervi probléma, jelentősen javulhat az életminőség. 

 • Miért ajánlott minél előbb ortopéd szakorvoshoz fordulni, ha panasz merül fel?

  Testünkben minden mindennel összefüggésben áll, így ha valahol felborul az egyensúly, a szervezet máshol kezd kompenzálni, ezzel újabb problémákat kialakítva. Mozgásszervrendszer esetében a korai kezelésre különösen oda kell figyelni, ugyanis egy panaszokat még nem okozó elváltozás is statikai problémákat idézhet elő, ami további panaszt generálhat. Példaképp vegyük a lúdtalpat. A kezeletlen lúdtalp hosszú távon a lábfejen bütyökhöz, kalapácsujjhoz, porckárosodáshoz, valamint derékfájdalomhoz vezethet. Fontos, hogy időben (akár fájdalmat még nem okozó elváltozással is) forduljunk szakorvoshoz!

 • Miért nem elég enyhíteni a tüneteket valamilyen gyors módszerrel?

  A mozgásszervrendszer esetében a korai felismerésre és kezelésre különös figyelmet kell fordítani, ugyanis egy panaszokat még nem okozó elváltozás is további, nem kívánt következményeket okozhat. A gyors tüneti kezelés átmeneti megoldást biztosít, de a probléma okát nem szünteti meg. Ha hosszútávú megoldást szeretnénk elérni, érdemes minél előbb szakemberhez fordulni! 

 • Hogyan érdemes felöltözni az ortopédiai vizsgálatra?

  Az ortopédiai vizsgálat elvégzéséhez érdemes olyan ruházatban érkezni, ami lehetővé teszi a panaszos testrész szabaddá tételét.

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!