Miért kiemelt jelentőségű szakterület a gyermekkardiológia?

Magyarországon 100 gyermekből 1-nél valamilyen veleszületett szívfejlődési rendellenesség fordul elő. A gyermekkori szívbetegségek nagy része spontán gyógyul, vagy csak gyógyszeres kezelést igényel. Fontos a katéteres vagy műtéti beavatkozást igénylő eltérések időben való kiszűrése, követése.

Veleszületett vagy szerzett szívhiba, ritmuszavar gyanú esetén lényeges, hogy időben kiderüljön a szívbetegség, mert a gyógyulás is ez esetben lehet eredményes.

 

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

ájulás
légszomj
mellkasi fájdalom
a körmök és ajkak kékes-szürkés elszíneződése
etetési nehézség (etetés közben elfárad, súlygyarapodása megáll/fogy)
látászavar (magasvérnyomás gyanúját vetheti fel)
szapora légvétel
hányinger
fulladás
szédülés
eszméletvesztés
a pulzus túl szapora, túl lassú vagy kaotikus
korábban megszokott fizikai terhelést nehezebben bírja, hamarabb elfárad
vizenyő megjelenése a lábszárakon, törzsön, arcon
nehézlégzés
orrvérzés

Szakembereink

Mire számíthatunk a vizsgálat során?

Fontos, hogy a szakvizsgálat elvégzésének indokát megismerjük, ezt követően fizikális vizsgálatot és egyéb képalkotó vizsgálatokat végzünk. A diagnózis függvényében gyógyszeres kezelés, műtéti és/vagy katéteres beavatkozás szükségessége merülhet fel.

Gyakori kérdések

 • A gyermeknél szívzörejt hallott a gyermekorvos, de nincs panasz. Sürgős a gyermekkardiológiai szakvizsgálat?

  Panaszmentes, jól fejlődő gyermeknél a vizsgálat nem sürgős, a szakvizsgálat szűrő jelleggel ajánlott.

 • Szívzörej kapcsán mikor sürgős a gyermekkardiológiai vizsgálat?

  Újszülött- és csecsemőkorban korai szakvizsgálat javasolt, sürgősséget az etetési nehézség vagy lassult súlyfejlődés jelent. Elhúzódó lázas állapot kapcsán kialakult, „új keletű” szívzörej bármely életkorban akut kardiológai vizsgálatot indikál.

 • Iskolás korú gyermeknél időnként mellkasi fájdalom jelentkezik. Szív eredetű oka lehet-e a panasznak?

  A gyermekkorban jelentkező mellkasi fájdalom hátterében 90-95%-ban extrakardiális (nem szív eredetű) mellkasi okok állnak. A kardiológiai vizsgálatra szűrő jelleggel kerül sor, akut vizsgálat speciális esetekben indokolt.

 • A gyermeknél magas pulzus mérhető, főleg terhelés/szaladgálás során. Magyarázható ez ritmuszavarral?

  A gyermekek nyugalmi pulzusa az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. A csecsemőkori átlag pulzus 120/min, mely folyamatosan csökkenve éri el a felnőttkori 60-70/min-t. Terhelés során a normál élettani funkció része, hogy a pulzus 150/min fölé emelkedik, időnként a 200/min-t is elérheti – azaz mozgás kapcsán az emelkedett pulzusszám nem kóros. Nyugalomban jelentkező 150/min feletti pulzusszám veti fel a ritmuszavar lehetőségét.

 • Iskolaorvosi vizsgálaton a gyermeknél magas vérnyomást mértek. Mikor indokolt a kivizsgálás?

  Az iskolaorvosi vizsgálatok szűrő jelleggel történnek, nem elsődleges céljuk diagnózis felállítása. Egy alkalommal mért magas vérnyomás érték esetén annak többszöri kontrollálása javasolt, nyugodt körülmények között. Ezek során mért értékek és a gyermek panasza/panaszmentessége alapján a házi gyermekorvosok döntenek a kivizsgálás szükségességéről.

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Immár heti rendszerességgel rendel a Csimborasszó Egészségügyi Központban dr. Molnár Szilvia gyermekkardiológus, aki fontosnak tartja a szívbeteg gyermekekkel való törődést, hisz a holisztikus gyermekgyógyászati szemléletben,...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!