Mivel foglalkozik a nephrológia?

A nephrológia a vese és a kiválasztó szervrendszer működését és funkcionális eltéréseit vizsgálja, a kiváltó betegségek (diabétesz, érrendszeri betegség, magas vérnyomás, stb.) összefüggésében.

A gyermeknephrológia ezek mellett a gyermekkori vizelettartási zavarokkal, a vesét érintő fejlődési rendellenességekkel – helyzeti, alaki eltérésekkel-, vesemedence tágulattal foglalkozik.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

GYERMEKKORBAN
fehérje-és vérvizelés
vesemedence tágulat
veleszületett vesefejlődési rendellenességek
éjszakai ágybavizelés
húgyúti gyulladások
inkontinencia
FELNŐTTKORBAN
húgyúti fertőzések
krónikus veseelégtelenség
fehérjevizelés egyéb betegség mellett
beszűkült veseműködés
inkontinencia
véres vizelet

Szakembereink

Hogyan zajlik a nephrológiai vizsgálat?

Legelső alkalommal a kórelőzmény felvételére kerül sor, majd laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatot végzünk, vérnyomást mérünk, a légzőrendszer fizikális vizsgálatát végezzük. Az eredményektől függően kerül sor további vizsgálatokra, például hasi ultrahangra és a vese ereinek áramlását felmérő Doppler-vizsgálatra.

Gyakori kérdések

  • Miben tér el az urológia a nephrológiától?

    A nephrológia a belgyógyászat egyik speciális szakterülete, mely a vizeletképző rendszer betegségeivel, a vese működésével és funkcionális eltéréseivel foglalkozik. Az urológia a vizeletkiválasztó szervek morfológiai elváltozásaival, betegségeivel foglalkozik, mint például a vesekő, a daganatos elváltozások, gyulladások.

  • Milyen tünetek utalhatnak vesebetegségre?

    A leggyakrabban előforduló vesebetegségek kezdetben nem okoznak panaszt. A vizelet-és vérvizsgálatok kóros eltérései utalhatnak a vese betegségére. Akut, vagy előrehaladott krónikus betegség esetén intő jel lehet a magas vérnyomás, a gyengeség, a vizeletürítési eltérések (túlságosan sok vagy kevés), vérszegénység, esetleg nehézlégzés.

  • Hogyan érdemes felkészülni a nephrológiai vizsgálatra?

    A nephrológiai vizsgálatra telt hólyaggal kell érkezni, ugyanis néhány vizsgálat csak így végezhető el megfelelően.

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

A nephrológusok a vesék, illetve a húgyutak belgyógyászati betegségeit orvosolják. A megyében dr. Bazsó Dóra az egyetlen, aki a gyermekek ide vonatkozó problémáival, például a húgyuti fertőzések, a hólyagműködési problémák...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!