Neurológia

Idegrendszerünk épségéért

Mivel foglalkozik a neurológiai szakterület?

A neurológia (ideggyógyászat) az idegrendszert vizsgálja, annak rendellenességeit diagnosztizálja és gyógyítja.

Az idegrendszer megbetegedése esetén éppolyan fontos a rizikótényezők kiszűrése, mint a rendszeres orvosi, neurológiai ellenőrzés. A sürgősségi osztályokon a leggyakoribb neurológiai panasz a fej-és derékfájás, a szédülés, zsibbadás, memória-és látászavar, melyek kivizsgálása, kezelése szintén a neurológia tárgykörébe tartozik. Az idegrendszer károsodása gyakran más szervrendszerek rongálódásának szövődményeként jelenik meg.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

migrén
szédülés
derékfájás
homályos látás
tudat-és alvászavar
stroke utáni állapot
Alzheimer-kór
zsibbadás
stroke
fejfájás
epilepszia
feledékenység
mozgászavarok
zsibbadásos panaszok
Parkinson-kór
remegés

Szakembereink

Hogyan zajlik a neurológiai vizsgálat?

A neurológiai vizsgálat összetett: a kórelőzmény felvételét követően fizikális vizsgálatot végzünk, szükség esetén írásos teszteket és képalkotó vizsgálatokat alkalmazunk, illetve néhány esetben társszakmákat is bevonunk a diagnózis felállításához.

Gyakori kérdések

 • Milyen esetekben kell komolyan venni a fejfájást?

  1. Ha a fejfájás újkeletű, korábban nem volt jellemző.
  2. Ha fejfájásunk ugyan már volt, de most ettől teljesen eltérő formában, esetleg valamilyen kísérő panasszal együtt jelentkezik (látászavar, beszédzavar, féloldali testfélgyengeség, hányás, láz).
  3. Ha szokványos fájdalomcsillapítók nem enyhítik
  4. Ha fokozatosan rosszabbodik, vagy
  5. Ha nagyon hirtelen, ütésszerűen jelentkezik.
 • Fáj a fejem, szédülök. Nagy a baj?

  Fejfájásos, szédüléses panaszok esetén – szerencsére- ritkán találunk súlyos kórképet. Ettől függetlenül természetesen mindig érdemes a panaszok végére járni, hogy biztosan kizárjuk ezeknek a lehetőségét.

 • A vizsgálat előtt szükséges bármilyen előkészület?

  A páciens egyetlen feladata összeszedni és magával vinni a korábbi leleteit, orvosi papírjait a vizsgálatra.

 • Mi a különbség a neurológia és a pszichiátria szakterülete között?

  Közös bennük, hogy mindkét terület a központi idegrendszer betegségeit vizsgálja. A fő különbség a kettő között az, hogy a neurológia a testi tünetekkel járó rendellenességekkel foglalkozik, míg a pszichiátria a testi elváltozást nem okozó, lelki betegségekkel. A két terület azonban nem választható el teljesen egymástól. Sok esetben az idegrendszeri panaszok pszichés tüneteket is generálnak, például az Alzheimer-kórt vagy agydaganatot kísérheti depresszió, viselkedészavar.

 • Mit ellenőriznek a fizikális vizsgálat során?

  A fizikális vizsgálat során ellenőrizzük a látást, hallást, érzékszervi készségeket, reflexeket, mozgáskoordinációt, beszédet, járást, egyensúlyt. Előfordulhat, hogy a vizsgálat részeként esetleg viccesnek, furcsának tűnő kérések, kérdések hangzanak el, de ezek mind közelebb viszik a szakembereket egy-egy betegség kizárásához vagy felismeréséhez.

 • Derékfájás esetén mindig műtét javasolt?

  Nagy tévhit, hogy a derékpanaszok mögött leggyakrabban előforduló porckorongproblémákat csak műtéti úton lehet gyógyítani. Első lépésként általában úgynevezett konzervatív terápiát javasolunk (fizioterápia, gyógyszerek stb.). Ennek eredménytelensége esetén jön szóba az operatív ellátás. Ritkán előfordul, elsősorban súlyos neurológiai eltérések, csillapíthatatlan fájdalmak esetén, hogy nem marad más út, mint kés alá feküdni.

 • Milyen kezelési módok ismertek neurológiai betegségek esetén?

  Gyógyszeres kezelés, fizioterápia, ritkán operatív ellátási lehetőségek szerepelnek a kezelési lehetőségek közt.

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Április az iskolai beiratkozás hónapja, május és június a ballagások időszaka. Búcsú az óvodától; azok a kisgyermekek, akik 6. életévüket betöltötték, szeptemberben megkezdik általános iskolai tanulmányaikat. A szeptembertől...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!