Urológia

A kiválasztás szolgálatában

Mivel foglalkozik az urológia?

Az urológia a húgy- és nemi szervekkel foglalkozó szakterület. A közhiedelemmel szemben nemcsak a férfiak fordulhatnak urológushoz.

A szakember mindkét nemnél a vesékkel, a húgyutakkal, a húgyhólyaggal, a nemi szervek húgyutakkal közös szakaszaival, férfiaknál pedig a prosztatával és herékkel foglalkozik.

Központunkban férfi meddőségi vizsgálatra NINCS LEHETŐSÉG!

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

hólyaghurut
vesekövesség
húgyúti gyulladás
prosztatarákszűrés
vizeletürítési nehézségek
húgyúti fertőzések
inkontinencia
véres vizelet
vizelési panaszok
merevedési zavarok
prosztatamegnagyobbodás
herében észlelt elváltozások
gyakori vizelési inger
korai magömlés

Szakembereink

Mire számíthatunk az urológiai vizsgálat során?

Az urológiai vizsgálat részletes kikérdezésből, fizikális vizsgálatból, valamint ultrahang diagnosztikából (vesék, hólyag, prosztata, illetve herék) áll, bizonyos esetekben pedig sor kerülhet vizeletáramlás-mérésre (uroflowmetria), diagnosztikus katéterezésre, szükség esetén vérvételre.

Gyakori kérdések

 • A hólyaggyulladás fertőző?

  A húgyúti fertőzés kialakulásáért főleg az úgynevezett bélbaktériumok felelősek, azonban mégsem beszélhetünk fertőző betegségről.

 • Mikor javasolt a prosztatarákszűrés?

  A prosztatarákszűrés általában 50 éves kor felett ajánlott, azonban abban az esetben, ha a családban előfordult már prosztatadaganatos megbetegedés, akkor 45 éves kortól javasolt a rendszeres szűrővizsgálat.

 • Hogyan érdemes felkészülni az urológiai vizsgálatra?

  A vizsgálatot telt hólyaggal lehet elvégezni, ekkor ultrahanggal jól áttekinthetővé válik a húgyhólyag és környezete, illetve vizeletürítést követően a hólyag megfelelő ürülése is ellenőrizhető. Az urológiai vizsgálatra érkező betegek hozzák magukkal az orvosi dokumentációjukat (főleg az urológiai vonatkozásúakat), illetve a rendszeresen szedett gyógyszerek listáját.

 • Melyik a leggyakrabban előforduló urológiai betegség?

  Az urológia tárgykörébe tartozó prosztatatumor a férfiaknál a 2. leggyakrabban diagnosztizált daganatos betegség. Előfordulása az életkor előrehaladtával nő, ugyanakkor jól kezelhető és gyógyítható. Mivel a prosztatadaganat általában tünetmentes, a betegség sokszor csak szűrővizsgálat során ismerhető fel.

 • Hogyan ismerhetem fel időben, hogy heredaganatom van?

  A korai felismerést segíti a rendszeres önvizsgálat, és gyanú esetén a mielőbbi (hereultrahangot is magába foglaló) orvosi vizsgálat. Az idejében felfedezett heretumor jó hatásfokkal gyógyítható.

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Egy 10 évvel ezelőtti cikk szerint Japánban több felnőtt pelenka fogyott egy év alatt, mint gyermekpelenka. Az idősödő társadalom velejárója, hogy nő az inkontinenciában szenvedők száma, hisz 85 éves kor felett az emberek...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!