Mivel foglalkozik a diabetológia?

A diabetológia az orvostudomány azon szakterülete, amely a cukorbetegséggel (diabetes) foglalkozik. A diabetológus szakorvos segítséget nyújt a betegség diagnosztizálásában, kezeli és gondozza a cukorbetegeket, valamint szakorvosi tanácsadást biztosít a cukorbetegség megelőzésével, kezelésével és életmódbeli változtatásokkal kapcsolatban. Figyelemmel kíséri a cukorbetegek állapotát és szükség esetén módosítja a kezelési tervet.

A diabetológiai kezelésben fontos szerepet játszik az életmód szükség szerinti változtatása, mivel a cukorbetegség többek között az életmód és a táplálkozás szokásaival is összefügg. Az időben felismert és kezelt cukorbetegség lehetővé teszi a megfelelő kezelés és gondozás megkezdését, ami javíthatja az egészségi állapotot, csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát és javíthatja az életminőséget.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

fáradtság
látásproblémák
lassan, nehezen gyógyuló sebek
ismétlődő fertőzések
gyakori vizeletürítés
kimerültség
fokozott éhségérzet
egyéb bizonytalan eredetű panaszok
szomjúság és szájszárazság
szokatlan súlycsökkenés

Szakembereink

Hogyan zajlik a diabetológiai vizsgálat?

A diabetológiai vizsgálat minden esetben a kórelőzmény felvételével kezdődik, ezt fizikális vizsgálat, vércukor mérés és egyéb laboratóriumi teszt(ek) követik.

Gyakori kérdések

 • Milyen típusú cukorbetegségek léteznek?

  A cukorbetegségnek több típusa létezik: 1-es típus, 2-es típus, illetve terhességi cukorbetegség. Az orvos a vizsgálat során felvett anamnézis és az egyéb szükséges kiegészítő vizsgálatok alapján fogja megállapítani, hogy milyen típusú cukorbetegség áll fenn.

 • Milyen életmódbeli változtatásokat kell végrehajtani a cukorbetegség kezelése érdekében?

  Az életmód változtatások az étrend, a testmozgás és az életmódbeli szokások terén lehetnek szükségesek. Az orvos részletes tájékoztatást nyújt az egészséges étkezésről, a rendszeres testmozgásról és más életmódbeli változtatásokról, amelyek segíthetnek a cukorbetegség kezelésében. Sokat segíthet, ha dietetikus szakember is segít.

 • Milyen gyógyszereket kell szedni a cukorbetegség kezelésére?

  Az orvos a cukorbetegség típusától, súlyosságától és az egyéni egészségi állapottól függően előírhat vényköteles gyógyszereket vagy inzulin kezelést. A gyógyszerek vagy az inzulin a vércukorszint csökkentésére, az inzulinrezisztencia vagy más cukorbetegséggel kapcsolatos problémák kezelésére szolgálnak.

 • Milyen gyakran kell ellenőrizni a vércukorszintet?

  Az ellenőrzési gyakoriság a cukorbetegség típusától, a kezelés típusától és a beteg egyéni állapotától függ. Az orvos javasolni fogja az optimális vércukorszint-ellenőrzési gyakoriságot, beleértve az otthoni vércukormérést és az orvosi viziteken történő ellenőrzéseket is.

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Április az iskolai beiratkozás hónapja, május és június a ballagások időszaka. Búcsú az óvodától; azok a kisgyermekek, akik 6. életévüket betöltötték, szeptemberben megkezdik általános iskolai tanulmányaikat. A szeptembertől...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!