Miért fontos a gyermekek idegrendszerének védelme?

Az idegrendszernek a gyermekkor valamennyi szakaszában meghatározó szerepe van, hiszen valamennyi szervrendszer működésében, szabályozásában részt vesz.

Az idegrendszer sok tekintetben még éretlen a megszületés pillanatában, fejlődése hosszan tartó, intenzív folyamat, mely a csecsemőkortól indulva a gyermekkor folyamán egészen a fiatal felnőttkorig tart. Ebben a fejlődési folyamatban lehetnek eltérések, melyeket szülő, illetve orvos is felfedezhet. Amennyiben eltérés tapasztalható, minél előbb szakorvoshoz kell fordulni!

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

gyengeség
fáradékonyság
a gyermek nem figyel
fej-vagy végtagfájdalom
a végtagok asszimetrikus mozgása
gyakori esés, szédülés
furcsa járás
görcsrohamok
feszes izomtónus
szokatlan, akaratlan mozgásjelenségek
küllemi eltérések, a koponya/gerinc formája különös
indokolatlan hányás

Szakembereink

Mire számíthatunk a vizsgálat során?

Az első vizsgálat alkalmával a panasz részletes megbeszélése, feltérképezése, a gyermek fizikális vizsgálata történik, majd a panaszoktól függően szükség lehet laborvizsgálatokra, esetleges gyógyszeres kezelésre.

Gyakori kérdések

  • Hogyan kell készülni az EEG vizsgálatra?

    Amennyiben a gyermek epilepsziás, az epilepszia ellenes készítmény bevétele ne maradjon ki! A teszt előtt – nagyobb gyermekek esetében – kerülni kell a koffeintartalmú italok fogyasztását. Előfordulhat, hogy a szakorvos azt kéri, minél kevesebbet aludjon a vizsgálat előtt a páciens.

  • Káros-e a gyermekre nézve az MR vizsgálat? Milyen mellékhatásokkal járhat?

    Manapság a sugárterheléssel járó vizsgálatok helyett egyre több esetben alkalmazzák az MR-t. Ismertebb, de ritka mellékhatások: szédülés, hányinger, fülcsengés, fémes ízérzés, szöveti felmelegedés.

  • A gyermeknek sokszor fáj a feje. Érdemes felkeresni szakorvost?

    Mindenképpen! A fejfájás sok, komoly betegség előjele lehet, ezért nagyon fontos, hogy minél előbb elvigyük a gyermeket neurológus szakorvoshoz!

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Április az iskolai beiratkozás hónapja, május és június a ballagások időszaka. Búcsú az óvodától; azok a kisgyermekek, akik 6. életévüket betöltötték, szeptemberben megkezdik általános iskolai tanulmányaikat. A szeptembertől...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!