Sebészet

Életbevágó segítség

Milyen problémákra nyújthat megoldást sebészeti szakrendelésünk?

Sebészeti szakrendelésünk keretében a különféle sebészeti betegségeket és kezelési lehetőségeiket tárgyaló konzultáció érhető el. Emellett ambuláns műtétek elvégzésére, műtét előtti konzultációra és leletmegbeszélésre is lehetőséget biztosítunk pácienseink számára.

Lehetőséget biztosítunk különféle bőrelváltozások (anyajegy, heg, szemölcs) eltávolítására, benőtt köröm kimetszésére, lágyrész daganatok (lipómák- zsírdaganatok, atheromák – kásadaganatok) eltávolítására, a verőerek, a visszerek és nyirokutak megbetegedéseinek sebészeti ellátására. Elérhető továbbá a 6-8 héten belül nem gyógyuló hám-, és szövethiánnyal jelentkező, nehezen gyógyuló sebek kezelése, negatív nyomású (vákuum) sebkezelés.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

anyajegyek eltávolítása
benőtt körmök nem lézeres sebészeti ellátása
atheromák (kásadaganatok) eltávolítása
bőrelváltozások eltávolítása
lipómák (zsírdaganatok) eltávolítása
kisebb tályogok sebészi megoldása

Szakembereink

Mire történik a sebészeti vizsgálat során?

A sebészeti vizsgálat során kórelőzmény felvétele és fizikális vizsgálat történik, majd szükség esetén laborvizsgálatokra vagy egyéb képalkotó vizsgálatokra is sor kerülhet.

Gyakori kérdések

 • Mire lehet szükség a vizsgálat során?

  A megbeszélt találkozóra a páciens minden esetben hozza magával a korábbi, vagy jelenleg is kezelt betegségeiről szóló dokumentációkat időben összerendezve, továbbá a szedett gyógyszerek listáját és azon gyógyszerek neveit, melyek túlérzékenységi reakciót váltanak ki nála.

 • Mi okozhat verőér szűkületet?

  A verőér szűkület Magyarországon mintegy 400 000 embert érint. A legfontosabb kockázati tényezője az életkor, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és cukorbetegség. Ugyanakkor a kialakulás kockázata szoros összefüggést mutat az életmóddal (dohányzás, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás). Mindemellett örökletes tényezők is szerepet játszhatnak benne. A 70 év felettiek több, mint 20%-át érinti. Ezen betegek 8%-ánál panaszt nem okoz. Sok esetben csak a járástávolság csökkenésekor vagy a fekély kialakulásakor kerül felismerésre.

 • Miért veszélyes a krónikus vénás elégtelenség?

  A krónikus vénás elégtelenség eltérő okokból (kóros vénás visszaáramlás, reflux, elzáródás) létrejött, vénás nyomás növekedésével járó, folyamatosan romló betegség, mely a visszértágulattól a végtagduzzanaton keresztül a legsúlyosabb bőrelváltozásig, a lábszárfekély kialakulásáig vezethet. A vénás betegségek az európai lakosság egyharmadát érinti. Visszértágulatokat, varixokat a lakosság egynegyedén találunk. A krónikus vénás elégtelenség előfordulási gyakorisága Európában 1,7%, míg a vénás lábszárfekély a populáció 1%-t érinti.

 • Milyen sebészeti vonatkozása lehet a cukorbetegségnek?

  A cukorbetegség korunk társadalmi betegsége, előfordulása Magyarországon az elmúlt évek, évtizedek során folyamatos növekedést mutat. A WHO adatai szerint Magyarországon a 19-70 év közötti korosztályban 8% felett van a már kialakult cukorbetegség és körülbelül ugyanennyi a betegséget megelőző állapotban lévő személyek előfordulása a népességben. A felnőtt lakosság mintegy 15%-ának van valamilyen cukoranyagcsere zavara. Becslések szerint a 2-es típusú cukorbetegség az esetek legalább 20%-ában elkerülhető. A cukorbeteg, diabeteses láb megnövekedett amputációs veszélyeztetettségét a hármas kórok adja: érzészavar, fertőzés és vérellátási zavar.

 • Minden esetben szükséges anyajegy levétele előtt bőrgyógyászati véleményezés?

  Igen, minden esetben. A bőrgyógyász egy kézi mikroszkóppal (dermatoscop) előzetesen precízen véleményezni tudja teste anyajegyét vagy bőrelváltozását és megjelöli azokat, amelyeket eltávolításra javasol. Sebészeti kimetszés csak előzetes bőrgyógyászati szakvélemény és javallat esetén végezhető.

 • Fájdalmas beavatkozás az anyajegy eltávolítás?

  A műtét nem fájdalmas, azt helyi érzéstelenítést követően végezzük. Az érzéstelenítő beadása kellemetlen, kisebb vagy jelentősebb szúró fájdalmat okoz rövid ideig. A fájdalom mértéke függ attól, hogy a test melyik területén történik a beavatkozás.

 • Mi a teendő verejtékmirigy gyulladás esetén?

  Ha verejtékmirigy gyulladás gyanúja merül fel, akkor a gyors gyógyulás a korán megkezdett szakszerű kezeléstől várható. Mihamarabb javasolt sebészt felkeresni.

 • Mi a teendő sebészeti beavatkozást követően?

  A sebet a varratszedésig ne érje víz. Rendszeres kötéscsere szükséges, a seb fertőtlenítő oldattal való ecsetelése után laza fedőkötés felhelyezése javasolt. Nem szükséges a levegőt is elzáró vízhatlan tapasz. A sebet a varrat eltávolításáig kötözni szükséges.

 • Jóindulatú lipóma esetében szükséges annak eltávolítása?

  Ha tudjuk, hogy lipóma és semmilyen panaszt nem okoz, akkor nem. Ha akár kozmetikai, akár egyéb panaszt okoz, vagy bizonytalan a csomó eredete, viszonylag gyorsan növekszik, akkor javasolt eltávolítani.

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!