Mivel foglalkozik a gyermekortopédia?

A gyermekortopédia a gyermekkorban kialakult mozgásszervi betegségek vizsgálatával, diagnosztizálásával és terápiájával foglalkozik.

A gyermekortopédiának az ad különleges jelleget, hogy a fejlődésben lévő tartó- és mozgatórendszer elváltozásai (különösen a problémák korai felismerése és kezelése esetén) is eredményesebben kezelhetőek, mint a felnőttkori ortopédiai betegségek. A gyermekkori mozgásszervi elváltozások felismerése és kezelése a teljes felnőttkori életre hatással van.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

lúdtalp
púpos hát
rendellenes lábtartás
végtagfájdalom kivizsgálása
csecsemő sokáig nem fordul meg
gerincoszlop oldalirányú görbülete
hát- és/vagy derékfájdalom
rendellenes testtartás
kidomborodó has
sérülések
gerincferdülés
talpi, térd fájdalom
csecsemő nem kezd el mászni
túlterheléses kórképek (sportolók)
kezek-lábak beszűkült mozgásterjedelme
nyakizmok merevsége
csípőízületi gyulladás
csámpázó járás

Szakembereink

Mire számíthatunk a vizsgálat során?

Az ortopédiai kivizsgálás során regisztráljuk a panaszokat, fizikális vizsgálatot, szükség esetén képalkotó vizsgálatot végzünk (röntgen, ultrahang, MR vizsgálat), meghatározzuk a szükséges kezeléseket és a további gondozás menetét.

Gyakori kérdések

 • Miért fontos, hogy a gyermek mozgásszervi problémáival minél előbb szakemberhez forduljunk?

  A mozgásszervek elváltozásai kezdetben csak kevés esetben járnak fájdalommal, ezért különösen fontos, hogy a szülő mielőbb észlelje azon eltéréseket, amelyek mozgásszervi problémára utalhatnak, továbbá, hogy a gyermek részt vegyen minden kötelező szűrővizsgálaton. A gyermekkori mozgásszervi elváltozások felismerése és kezelése a teljes felnőttkori életre hatással van. Megelőzhetők vele olyan krónikus mozgásszervi betegségek, melyek később akár műtét elvégzését is szükségessé tehetik.

 • Mit ellenőriznek a hathetes ortopédiai szűrővizsgálaton?

  A baba 6 (de legkésőbb 12) hetes korában el kell végezni az első kötelező ortopédiai szűrővizsgálatot. A vizsgálat során a szakorvos ellenőrzi a mozgásszerveket: a csecsemő csontozatát, koponyáját, gerincét, a nagyízületeit (váll, csípő, térd, boka) és ezek funkcióit is.

 • Mit jelent, ha a kicsi popsiredői nem szimmetrikusak?

  A csípőízületi rendellenesség egyik jele lehet, ha a kicsi farredői nem szimmetrikusak; az egyik oldalon több van belőlük. A baba hasra fektetésekor, ha a farpofák nem egyforma nagyságúak, vagy az egyik oldalon több ránc látható a fenék alatt, utalhat csípőízületi eltérésre. Ha észlelik a gyanús jelet, a kicsit mielőbb vigyék el gyermekortopédiai szakorvosi vizsgálatra!

 • Lehet később mozgásszervi következménye annak, hogy a babát hason vagy háton altatjuk?

  Mindkét pozíció fontos. Általában inkább a háton fekvés ajánlott, de nem elhanyagolható, hogy megfelelő, ellenőrzött körülmények között a baba feküdjön hason is.

 • Minden esetben javasolt babamasszázs végzése?

  Igen, kivéve ha az orvos kifejezetten tiltja valamilyen okból kifolyólag. Már akár 2 hetes kortól is ajánlott a babamasszázs végzése a hasfájás enyhítésére. A megfelelő technika használatával a baba mozgásfejlődésének és a masszázst végző személlyel való érzelmi kötődésének is kedvezhetünk.

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

A cél a csípőficam, a csípő ízületben tapasztalható érési elmaradás, fejlődési rendellenesség mihamarabbi felismerése, kiszűrése és a célzott terápia időbeni indikálása. A preventív személettel mindig a jövőbe tekintünk,...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!