Reumatológia

Életreszóló mozgás

Mivel foglalkozik a reumatológia?

A reumatológia a mozgásszervi betegségekkel foglalkozó terület. Ide tartozik a kis-és nagyízületek, valamint a gerinc gyulladásával vagy kopásos elváltozásával járó megbetegedése, elváltozása.

Emellett a reumatológus foglalkozik a csontritkulás kezelésével és más csont-anyagcsere betegségekkel is. Sok embert érintenek az úgynevezett gyulladásos reumatológiai rendszerbetegségek, az Arthritisek is.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

izomfájdalom
sportsérülések
izmok működészavara
nyaki - háti gerinc vagy derékfájdalom
lázzal kísért tünetek
izületi fájdalom
csontritkulás
izommerevség
mozgáskorlátozottság
kopásos, túlerőltetéses izületi panaszok
végtagokba sugárzó fájdalom
gerincfájdalom

Szakembereink

Mi várható a reumatológiai vizsgálat során?

A mozgásszervi vizsgálat során felmérjük az ízületek, valamint a gerinc állapotát, szükséges lehet Röntgen vagy MR vizsgálat, esetenként laboratóriumi vér- vagy vizelet vizsgálat is.

Gyakori kérdések

 • Melyek a leggyakrabban előforduló reumatológiai megbetegedések Magyarországon?

  A nálunk előforduló betegségeket alapvetően két nagy csoportra lehet osztani:

  Az első csoportba a degeneratív, azaz kopásos jellegű elváltozások tartoznak, amelyek érinthetik a kis-és nagyízületeket, valamint a gerincet egyaránt. Szinte minden ember életében előfordul, hogy megfájdul a nyaka, a dereka, a csípője, a válla vagy a térde, esetleg a kisízületei. Ezek a panaszok hosszabb ideig is fennállnak, vagy visszatérő jellegűek, megnehezítik a mindennapokat, tehát kezelést igényelnek.

  A 2. csoportba a gyulladásos reumatológiai kórképeket soroljuk. Ide tartozik például a Rheumatoid arthritis, azaz a reumás sokízületi gyulladás. Ez bármely életkorban kezdődhet és a népesség kb 0,5%-t érinti, kezelés nélkül nem gyógyul, súlyos deformitásokat okozhat. Ide tartozik továbbá az elsősorban fiatalkorban kezdődő gyulladásos gerincbetegség, az SPA, régi nevén Bechterew-kór. Itt említhetjük továbbá a pikkelysömörhöz, vagy gyulladásos bélbetegséghez társuló sokízületi gyulladásokat is.

  A Magyarországon, és a világon is már népbetegségnek számító csontritkulás, azaz Osteoporosis kezelése és gondozása is elsősorban a reumatológusok kezében van.

 • Mennyire gyakoriak a reumatológiai megbetegedések Magyarországon?

  Magyarországon körülbelül 50.000 ember szenved Rheumatoid arthritisben és több, mint 100.000 ember más gyulladásos reumás betegségben, köztük a köszvényben. A világszerte milliókat érintő csontritkulás szintén fontos szakterülete a szakmának, időben kezelve súlyos csonttöréseket kerülhetnek el az időben kezelt betegek.

 •  Sokszor elhangzik a kérdés: ez gerincsérv? Meg kell operálni?

  A sérvek jelentős része akár panaszmentes is lehet, és önmagában nem műtéti indikáció. A gerinc kopásos elváltozásaihoz tartozik a gerinc porckorong bántalma és legtöbbször úgynevezett konzervatív terápiával (fizioterápiával) jól kezelhető.

 • Miért nem múlik el a terhelésre jelentkező térd, csípő vagy más ízületi fájdalom?

  A fájdalomcsillapítás nagyon fontos, fájdalommal nem lehet minőségi életet élni. Fontos azonban először az okot feltárni és akkor lehet úgynevezett oki terápiát alkalmazni, nem csak tüneti kezelést, mert az mindig hatékonyabb és célirányos.

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Az SPA – Spondylarthritis Ankylopoetica (régi nevén Bechterew kór) a gyulladásos reumatológiai betegségek csoportjába tarozik. A betegség előfordulása  Közép-Európában  0,2-0,5 % körüli  a férfiak  két-háromszor gyakrabban ...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!