Gyermekgyógyászat

Nagy segítség kicsiknek

Mit vizsgál a gyermekgyógyász?

A csecsemő- és gyermekgyógyászat az orvostudomány speciális ága, mely a csecsemők, kisgyermekek és serdülők orvosi ellátását foglalja magába. Életkori sajátosságok miatt bizonyos fertőző megbetegedések óvódás korban jellemzőek. A későbbi életkorban jelentkező elhízás, cukorbetegség, magasvérnyomás időbeni kiszűrése, megelőzése a szakma fontos feladata.

„A gyermek nem kis felnőtt!” A gyermekgyógyászat fontossága abban rejlik, hogy egy gyermeket nem szabad kis felnőttként kezelni.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

láz
bőrelváltozások
légzőszervi panaszok
vegetatív tünetek jelentkezése
látásproblémák
sérülések
súlyproblémák
emésztési panaszok
gyermekkori belgyógyászati betegségek
húgyúti panaszok

Szakembereink

Mire számíthatunk a vizsgálat során?

A vizsgálat minden esetben a kórelőzmények felvételével kezdődik, majd fizikális vizsgálattal folytatódik. Bizonyos esetekben laborvizsgálatra vagy képalkotó diagnosztikai eszköz által készített felvétel(ek)re is szükség lehet.

Gyakori kérdések

 • Mit tehetünk, ha arra gyanakszunk, hogy a gyermek látásával gond van?

  Amennyiben a gyermeknél látással kapcsolatos probléma gyanúja merül fel, minden esetben fel kell keresni a gyermekgyógyászt, aki szükség esetén további szakvizsgálatra irányíthatja a gyermeket.

 • Mikortól beszélünk lázról a gyermekek esetében?

  38 fok feletti testhőmérséklet esetén a gyermek lázas. Ha a testhőmérséklet csillapíthatatlanul magas, vagy a 38 fok feletti állapot tartósan, napokon keresztül fennáll, a gyermek szakorvosi kivizsgálást igényel.

 • A gyermek még nem tudja elmondani mi a panasza, de sokat sír, érezhetően fáj neki valamije. Mit lehet tenni?

  Mindenképpen szakemberhez kell fordulni! Ha a gyermek sírása különbözik a megszokottól, vigasztalásra nem reagál, étvágytalan, szemei beesettek vagy bőre sápadt. Feltétlen meg kell mutatni szakorvosnak, ugyanis ezek mind intő jelek a gyermek állapotával kapcsolatban!

 • Mennyi idős kortól vihető a gyermek gyermekgyógyászhoz?

  Már a születést követően egyből fogadja a babákat a gyermekgyógyász, egészen 18 éves korig. Bizonyos betegségek, például egy öröklődő megbetegedés, már újszülött korban jelentkezhet. Fontos időben szakemberhez fordulni a kisbabával!

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Április az iskolai beiratkozás hónapja, május és június a ballagások időszaka. Búcsú az óvodától; azok a kisgyermekek, akik 6. életévüket betöltötték, szeptemberben megkezdik általános iskolai tanulmányaikat. A szeptembertől...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!