Mivel foglalkozik a kardiológia?

A kardiológia a szív és érrendszeri betegségek diagnosztizálásával, kezelésével és a további komplikációk megelőzésével foglalkozik.

A mai stresszes, mozgásszegény életmódnak és egészségtelen táplálkozásnak köszönhetően egyre gyakrabban fordulnak elő súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések. Ezek olykor hirtelen, akár enyhe tünetek kíséretében jelentkeznek és gyakran tartós károsodást okoznak, némely esetben tragikus kimenetellel, akár halállal is végződhetnek. Ezen komplikációk megelőzésében, valamint az egyes elváltozások korai diagnosztizálásában is szerepet játszhatnak a rendszeresen végzett kardiológiai szűrővizsgálatok.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

szédülés
mellkasi fájdalom
szabálytalan szívverés
szapora vagy alacsony pulzus
vizenyő (lábdagadás)
erős szívdobogás
rosszullét
szívtáji nyomás
légszomj, gyors kifulladás
markoló, égő érzés terhelés hatására vagy nyugalomban
magas vagy alacsony vérnyomás
eszméletvesztés

Szakembereink

Hogyan zajlik a kardiológiai vizsgálat?

A kardiológiai vizsgálat alapját képezi a saját és a családi kórelőzmény felvétele, továbbá fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, EKG vizsgálat, szív ultrahang vizsgálat.

Gyakori kérdések

 • Fájdalmas a kardiológiai vizsgálat?

  Nem, a kardiológiai vizsgálat során sem a vérnyomásmérés, sem az EKG vizsgálat nem okoz fájdalmat. Szívultrahang során az ultrahang vizsgáló feje okozhat egy kis nyomást időnként a mellkason, bordákon a jobb kép- és vizsgálati eredmény érdekében.

 • Vizsgálat előtt be lehet venni a szedett gyógyszereket?

  Igen, a kardiológiai szakvizsgálat előtt be lehet, sőt célszerű bevenni a gyógyszereket, így a vizsgálat, az EKG és a vérnyomásmérés a meglévő kezelés hatékonyságát is tükrözheti. A terheléses EKG vizsgálat előtt az utolsó Béta-blokkoló adagot ajánlott elhagyni, hogy a szív terhelésre adott szívfrekvencia válasza pontosabb legyen és valós értéket mutasson.

 • Mennyire kell levetkőzni a vizsgálat során?

  Derékig teljesen le kell vetkőzni ahhoz, hogy az EKG, a fizikai vizsgálat és szív ultrahang is helyesen és rendeltetésszerűen elvégezhető legyen.

 • Okoz káros sugárzást a szívultrahang?

  Nem, a vizsgálat mentes a káros sugárzástól és a mellékhatásoktól, szükség esetén bármikor és akárhányszor meg lehet ismételni. Az ultrahang vizsgálófej ultrahang hullámokat ad ki, melyek a szerveken megütközve visszaverődnek a vizsgálófejhez, amit  kivetít a kijelzőre. A gél az ultrahang hullámok, jelek jobb áthatolásához és befogásához szükséges.

 • Szabad enni a vizsgálat előtt?

  Igen, a kardiológiai vizsgálat előtt étkezni és folyadékot fogyasztani is megengedett.

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!