MR vizsgálat

A térbeli képalkotás

Mit hasznos tudni az MR vizsgálatról?

Az MR vizsgálat egy mágneses rezonanciára alapuló, nagy részletességű háromdimenziós képeket készítő diagnosztikai eljárás.

Szemben az egyéb radiológiai diagnosztikai eszközökkel, mint a CT vagy a röntgen fontos előnye, hogy nem használ röntgensugárzást, így alkalmazása nem jár sugárterheléssel és az eddigi tapasztalatokra alapozva semmilyen egyéb negatív hatás sem mutatható ki. A vizsgálat fájdalommentes és nincs ismert mellékhatása.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

gyulladások
anyagcserezavar
fejlődési rendellenességek
idegrendszeri betegségek
agyi betegségek
sérülések
gerincbetegségek
ízületek diagnosztikus vizsgálata
csípő ízületek betegségei
érbetegségek

Szakembereink

Hogyan zajlik az MR vizsgálat?

MR vizsgálatra jelentkezni kizárólag telefonon, e-mailben vagy személyesen lehetséges.

Gyakori kérdések

 • Várható bármilyen mellékhatás a vizsgálat során?

  Az MR vizsgálathoz használt kontrasztanyag okán nagyon ritka esetben előfordulhat túlérzékenység. Ezen allergiás reakciók a kontrasztanyag beadásától számított 20 percen belül alakulhatnak ki.

  Kérjük, hogy rosszullét esetén azonnal szóljon a vizsgálatot végző MR asszisztensnek, személyzetünk képzett és felszerelt az ilyen jellegű allergiás reakciók kezelésére. Az esetleges kontrasztanyag okozta tüneteken kívül a vizsgálatnak nincs mellékhatása.

 • Mi a kontrasztanyag és mikor szükséges a használata?

  A kontrasztanyag olyan gyógyszernek minősülő vegyület, melyet MR asszisztensünk közvetlenül a vénába fecskendez egy injektor segítségével. Az injektor egy nagyobb fecskendőhöz hasonlító szerkezet, mely automatikusan adagolja a vénába az előre beállított mennyiségű kontrasztanyagot. Mennyisége testsúly kilogrammonként kerül pontos meghatározásra, ezzel is minimalizálva a szervezet felesleges terhelését.

  A kontrasztanyag segítségével könnyebben láthatóvá válnak a lágyrészek és az erek állapota, pontosabb képet kaphatunk egy elváltozás helyzetéről, méretéről és típusáról.

  Bizonyos vizsgálatoknál elég a kontrasztanyag nélküli, natív vizsgálat, azonban egyes vizsgálatok csak kontrasztanyaggal végezhetők el. Ezt minden esetben kezelőorvosa, radiológusa fogja eldönteni.

 • Fontos és hasznos tudnivalók az MR vizsgálatról...

  • a vizsgálat teljesen fájdalommentes
  • a vizsgálatot erre szakosodott MR asszisztens végzi, majd a leleteket radiológus orvos fogja kiértékelni
  • a vizsgálathoz nem szükséges levetkőzni, de a ruha nem tartalmazhat fém kiegészítőket (gomb, zipzár, strassz, csat, öv, merevítés)
  • a vizsgálóban lévő rendkívül erős mágneses tér miatt minden fém tárgyat és ékszert a vetkőzőben kell hagyni
  • a szedett gyógyszereket a megszokott módon be lehet szedni
  • nem szükséges éhgyomorra érkezni, még akkor sem ha a vizsgálat kontrasztanyag beadásával történik
  • amennyiben az egyes szövetrészek elkülöníthető megjelenítése miatt kontrasztanyag használatára van szükség, úgy az MR vizsgálatot 1 hónapon belüli laborvizsgálat előzi meg
  • kismamák esetében MR vizsgálat a terhesség harmadik hónapját követően végezhető, bár a magzatra való negatív élettani hatás nem ismert
 • Mit kell levenni az öltözőben vizsgálat előtt?

  A piercingeket, ékszereket, órákat, csatokat, hajtűket, szemüvegeket is érdemes legkésőbb az MR öltözőben ki,- és levenni.

 • Hogyan zajlik a vizsgálat?

  Az egyes mérési szakaszok (2-4 perc) során nem szabad mozogni, ez idő alatt az MR-asszisztens által beállított testhelyzetben kell feküdni. A vizsgálat során az MR készülék csattogó, zúgó hangot ad, ez jelenthet némi kellemetlenséget. A vizsgálat végét az MR asszisztens fogja jelezni.

 • Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

  Amennyiben Ön pacemakerrel rendelkezik, nem áll módunkban megvizsgálni az életveszélyes kockázat miatt. Így kérjük, ezt feltétlenül jelezze a vizsgálat előtt! Ha korábbi műtétekből adódóan beépített fémek vannak az Ön szervezetében (csavarok, kapcsok, beépített hallókészülékek, szívbillentyűk) kérjük, szintén jelezze felénk, hogy időben meggyőződhessünk az Ön biztonságáról (2000 óta kizárólag olyan fémeket használnak az orvosok, melyekkel a mágneses rezonancia vizsgálatok is biztonságosak, de a 2000 előtti műtétek alapos utánajárást igényelnek).

   

  Amennyiben további kérdése merül fel MR vizsgálat témában, keresse fel központi telefonszámunkat (+3694900261), vagy látogasson el a szombathelyi Csimborasszó Egészségügyi Központba!

Időpontfoglalás

Időpontfoglalás kizárólag telefonon, e-mailben vagy személyesen lehetséges!

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!