Mivel foglalkozik a nőgyógyászat?

A nőgyógyászat a női reproduktív szervekkel foglalkozó orvosi terület, amely magába foglalja a méh, a petefészkek és a hüvely vizsgálatát és kezelését. Nőgyógyász szakorvosunk a vizsgálat során értékeli a női reproduktív rendszer egészségi állapotát, diagnosztizálja és kezeli annak különböző betegségeit és rendellenességeit.

A nőgyógyászati szűrővizsgálatok célja a betegségek korai felismerése és kezelése, a nők egészségének és életminőségének megőrzése, javítása. Az egyes vizsgálatok ajánlott gyakorisága és időpontja életkor, orvosi előzmények és a felmerülő kockázati tényezők függvényében változhat, ezért ajánlott a nőgyógyásszal előzetesen konzultálni a megfelelő vizsgálatokkal és azok gyakoriságával kapcsolatban.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

fájdalmas menstruáció
rendszertelen menstruáció
emlőkben tapasztalt bármely elváltozás
szexuális úton terjedő fertőzés gyanúja
rendellenes hüvelyi folyás
égő érzés a hüvelyben
évenkénti szűrővizsgálatok
szexuális együttlét során fellépő fájdalom
fogamzásgátlást érintő kérdések
vizelés során fellépő fájdalom

Szakembereink

Hogyan zajlik a nőgyógyászati vizsgálat?

Az orvosi vizsgálat során fontos, hogy a beteg kényelmesen érezze magát, ezért a nőgyógyász az egész folyamat során igyekszik nyugodt, biztonságos és kényelmes környezetet biztosítani. A vizsgálat minden esetben a kórelőzmények felvételével kezdődik, majd fizikai vizsgálat, hüvelyi ultrahang vizsgálat követi. A kivizsgálás részét képezi továbbá a méhnyakrák szűrővizsgálata.

Gyakori kérdések

 • Mit hasznos tudni a méhnyakrák szűrésről?

  A méhnyakrák szűrővizsgálata az egyik legfontosabb nőgyógyászati szűrővizsgálat, amely segít azonosítani a méhnyakrákot annak korai stádiumában, amikor még kezelhető. A vizsgálat során a nőgyógyász kenetet vesz a méhnyakról, majd további laboratóriumi vizsgálatra küldi.

  A méhnyakrák szűrővizsgálatának két típusa van:

  PAP teszt: A PAP teszt során a nőgyógyász egy kis spatula vagy ecset segítségével mintát vesz a méhnyakról. Ez a minta a laboratóriumban egy mikroszkóp alatt kerül vizsgálatra annak érdekében, hogy megtalálják a rákmegelőző állapotokat vagy a korai stádiumú méhnyakrákot.

  HPV-teszt: A HPV (humán papillomavírus) teszt során a nőgyógyász mintát vesz a méhnyakról, majd további laboratóriumi vizsgálatra küldi a HPV jelenlétének vizsgálata érdekében. A HPV vírus méhnyakrákot okozhat, így pozitív eredmény esetében további vizsgálatokra lehet szükség.

  A méhnyakrák szűrővizsgálatot általában 21 éves kortól ajánlják. A vizsgálat gyakoriságára a nőgyógyász a páciens életkorától és az egészségi állapotától függően tesz javaslatot, jellemzően évente ajánlott szűrésre jelentkezni.

  Fontos megjegyezni, hogy a méhnyakrák szűrővizsgálat nem 100%-ban megbízható, és nem garantálja a méhnyakrák kialakulásának elkerülését. Ezért fontos, hogy más megelőző intézkedéseket is tegyünk: megfelelő oltásokat kapjunk és ha szükséges életmódbeli változtatásokat hajtsunk végre annak érdekében, hogy csökkentsük a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. A méhnyakrák szűrővizsgálat azonban továbbra is az egyik legfontosabb módszer a méhnyakrák korai felismerésére és kezelésére.

 • Milyen orvosi kérdések merülhetnek fel a vizsgálaton?

  – Mikor volt az utolsó menstruáció?
  – Vannak-e tünetek, problémák, panaszok?
  – Él-e nemi életet?
  – Milyen fogamzásgátló módszert használ?
  – Van-e a családban nőgyógyászati betegségekhez kapcsolódó előzmény?

 • Mi a teendő, ha kellemetlenségek merülnek fel a vizsgálat során?

  Ha bármilyen kellemetlenség vagy fájdalom merül fel a vizsgálat során, azonnal jelezni kell az orvosnak. A rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok segítenek megelőzni és időben felismerni a nőgyógyászati problémákat, ezért fontos, hogy minden nő évente legalább egyszer részt vegyen szűrővizsgálaton.

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

A Humán papillomavírus (rövidítve HPV, vagy más néven emberi papillomavírus) egy DNS-víruscsoport, mely szexuális kontaktus útján terjed és daganatos elváltozásokat okozhat a bőrön és a nyálkahártyával fedett testrégiókban....

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!