Bőrgyógyászat

A szép és egészséges bőrért

Miért fontos a rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat?

A bőrgyógyászat az orvostudomány azon ága, amely az emberi bőr, haj és köröm betegségeivel foglalkozik. A bőr az emberi test legnagyobb szerve, és számos betegség és állapot tünete, íy jelző markere lehet. A bőrgyógyászok szerepe rendkívül fontos az egészségmegőrzés, a (belszervi) betegségek felismerése és a kialakult tünetek kezelésének szempontjából.

 

A bőrgyógyászat egyik kiemelkedő szerepe a bőrrák korai felismerése és kezelése. Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés nagymértékben javíthatja az életminőséget és a túlélési esélyeket.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

kopaszodás
éves anyajegyszűrés
allergiás bőrelváltozások
esztétikailag zavaró bőrnövedékek
újonnan megjelenő, még nem diagnosztizált bőrtünetek
pigmentációs zavarok
ajak herpesz, sebek
korpásodás
megváltozott anyajegy
foltos vagy diffúz hajhullás
fájdalmasan begyulladt bőr-vagy körömelváltozás
ismert, krónikusan fennálló bőrbetegség makaccsá válása
hólyagok, kiütések
pattanásos bőr

Szakembereink

Mire számíthatunk a bőrgyógyászati vizsgálat során?

A bőrgyógyászati vizsgálatok során a szakorvosok számos bőrproblémát diagnosztizálhatnak, például pattanásokat, ekcémát, pikkelysömört, bőrgyulladást, allergiás reakciókat és egyéb bőrelváltozásokat. A bőrgyógyászok az észlelt bőrelváltozások típusától és súlyosságától függően kezelnek bőrbetegségeket.

Gyakori kérdések

 • Szabad hozzányúlni az anyajegyhez?

  Hozzányúlni szabad, irritálni nem. A kérdés azon alapszik, hogy ha egy anyajegyet sokszor irritáció ér, az hozzájárulhat a későbbi rosszindulatúvá váláshoz, illetve azon, hogy a nem időben eltávolított rosszindulatú anyajegyek esetében a későbbiekben szövődmények léphetnek fel.

 • Mikor szabad utoljára hajat mosni hajvizsgálatot megelőzően?

  4-5 nappal előtte. Ebben az időszakban száraz sampont sem szabad használni. A vizsgálat napján csak reggel szabad megfésülködni, illetve hajzselé, hajlakk használata is mellőzendő.

 • Hogyan előzhetjük meg a nagyobb bőrgyógyászati problémákat?

  A bőrfelület áttekintése, az egyes festékes, és nem festékes bőrelváltozások bőrmikroszkópos (dermatoszkópos) ellenőrzése jó lehetőség a nagyobb problémák megelőzésére, egyúttal információt adhat a szervezet egészének egészségi állapotáról is.

  A bőrgyógyászati szűrés, állapotfelmérés során a szakorvos javaslatot ad a kóros, vagy a későbbiekben várhatóan kórossá váló bőrképződmények műtéti, vagy egyéb módon történő eltávolítására, szükség esetén egyéb kivizsgálásokra (belgyógyászati, allergológiai, mozgásszervi vizsgálatok, góckutatás).

 • Önvizsgálat esetén mik lehetnek intő jelek az anyajegyekkel kapcsolatban?

  Mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy színe megváltozik (sötétedik vagy világosodik), mérete kisebb vagy nagyobb lesz, széle nem egyértelműen körbehatárolható, alakja átformálódik (pl. szimmetrikus alakú anyajegy aszimmetrikussá válik). Amennyiben egy anyajegy viszket, vagy felülete megsérül, mindenképp ajánlott bőrgyógyászt felkeresni.

 • Anyajegy sebészeti eltávolíttatásakor minden esetben szükséges előzetes bőrgyógyászati vizsgálat?

  Igen, sebészeti eltávolítás csak előzetes bőrgyógyászati szakvélemény esetén végezhető!

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!