Miben segíthet a manuálterápia?

A manuálterápia kifejezés a latin manus (=kéz) szóból származik, kézzel végzett kezelést jelent. A hétköznapi életben előfordul, hogy a manuálterápiát a csontkovácsolással azonosítják, ez azonban félreértés.

A manuálterápia részletes kivizsgálással, speciális vizsgálati tesztek alkalmazásával indul, az ennek során során kapott információk szolgálnak a terápiás fogások kiválasztásának alapjául. Célunk a támasztó- és mozgatórendszer fájdalmainak, akut és krónikus elváltozásainak kezelése, illetve azok következményeinek és tüneteinek enyhítése, az ízületi blokkok oldása. Ehhez az ízületi működés helyreállításához a manuálterapeuta mechanikus, kézi energiát használ, a kezelés speciális műfogások rendszeréből áll. Az ízületi blokk lassú, fokozatos és ismételt mozdulatokkal végzett oldásával az ízületek visszakerülnek eredeti helyzetükbe, ami az őket körülvevő izmok, inak, szalagok feszülését és a rájuk nehezedő nyomást is csökkenti. Mindez a fájdalom csökkenését és a mozgás javulását eredményezi. A kezelés komplex, több terápiás elem alkalmazását jelenti.

Amiben segíteni tudunk

nyakfájdalom
gerincproblémák
mozgásszervi eredetű fejfájás
műtét utáni mozgásbeszűkülés
ízületi mozgásbeszűkülés
derékfájdalom
hátfájdalom
végtagfájdalmak
alsó végtagba sugárzó fájdalom
műtét utáni funkciócsökkenés
sportsérülések
vállfájdalom

Szakembereink

Mire számíthatunk a terápia során?

Kérjük, hogy az első alkalomra a recepción keresztül, telefonos vagy e-mailes megkeresés alapján kérjen időpontot, hogy panaszával a megfelelő szakemberhez irányíthassuk!

Gyakori kérdések

 • Mire lesz szükség a foglalkozások során?

  Az első alkalommal minden esetben állapotfelmérés, fizikális vizsgálat, illetve az előzménydokumentumok átnézése történik. A további alkalmak során kényelmes ruházatra lesz szükség, minden egyéb eszközt, amire szükség lehet a központban biztosítunk.

 • Miért fontos a manuálterápia?

  A manuálterápia fontos, mert:

  • Csökkenti a fájdalmat: A manuálterápia célja a mozgásszervi problémák kezelése és a fájdalom csökkentése. A fogások és kezelések segítenek az izomfeszültség oldásában, ami javítja a vérkeringést és csökkenti a fájdalmat.
  • Növeli a mozgékonyságot: A manuálterápia segít javítani a mozgékonyságot, ami segít az embernek, hogy könnyebben és kényelmesebben mozoghasson.
  • Megakadályozza az újbóli sérülést: A manuálterápia segít a test kiegyensúlyozásában és a helyes testtartás megtartásában, ami hosszú távon megakadályozhatja az újbóli sérüléseket és a fájdalmak visszatérését.
  • Javítja az életminőséget: A manuálterápia javítja a testtartást, növeli a mozgékonyságot, csökkenti a fájdalmat és elősegíti a test optimális működését. Ez mind hozzájárul az életminőség javításához.
 • Milyen esetekben nem ajánlott részt venni a manuálterápiás kezelésen?

  Bár a manuálterápia hatékony lehet a mozgásszervi problémák kezelésében, bizonyos esetekben nem ajánlott a kezelés vagy körültekintést igényel. A manuálterápia nem javasolt az alábbi esetekben:

  • Friss sérülések esetén: Ha valaki friss sérülést szenvedett, akkor először a kezelőorvos javaslatai szerint kell kezelni a sérülést, mielőtt manuálterápiát alkalmaznánk.
  • Rák vagy daganatos megbetegedések esetén: A manuálterápia nem ajánlott rákos betegeknek vagy daganatos megbetegedéssel küzdőknek, mivel a kezelés fokozhatja a betegség terjedését vagy ártalmas hatást gyakorolhat a betegség kezelésére.
  • Gyulladásos vagy fertőző állapotokban: A manuálterápia nem ajánlott gyulladásos vagy fertőző állapotokban szenvedő betegeknek, mivel a kezelés fokozhatja a gyulladásos vagy fertőző folyamatokat.
  • Gerincvelői sérülések vagy idegrendszeri betegségek esetén: A manuálterápia nem javasolt gerincvelői sérülések vagy idegrendszeri betegségek esetén, mivel a kezelés kockázatos lehet az idegrendszerre.
  • Terhesség esetén: Bár a manuálterápia biztonságos lehet a terhesség ideje alatt, az orvosnak először fel kell mérnie a kockázatokat és előnyöket, mielőtt ajánlást adna.

  Ezenkívül a manuálterápia nem ajánlott olyan betegeknek, akik allergiásak az adott kezeléshez használt anyagokra vagy akiknek a testalkatuk miatt a kezelés kockázatos lehet. Mindig konzultáljon az orvosával, mielőtt manuálterápiás kezelést igényelne.

Időpontfoglalás

Időpontfoglalás kizárólag telefonon, e-mailben vagy személyesen lehetséges!

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Simonné Pungor Mária, a Csimborasszó elmúlt hat évében DSGM szak-gyógytornászként és egészségfejlesztőként sok-sok embernek nyújtott segítő kezet a szó szoros és átvitt értelmében is. Marcsi (ahogy mindenki szólítja) már...
A rotator köpenynek nevezett anatómiai egység rendkívül fontos a vállízület mozgatásában és stabilizálásában. A rotator köpeny gyulladása az ín gyulladásos folyamata, melyet gyakran impingement (ütközéses) szindrómának is...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!