Tüdőgyógyászat

A nyugodt légzésért

Mivel foglalkozik a tüdőgyógyászat?

A tüdőgyógyászat (pulmonológia) az orvostudomány azon szakterülete, amely a légutak és a tüdő megbetegedéseivel foglalkozik.

A tüdő megbetegedései gyakran más szervek betegségeivel együtt jelentkeznek, sok esetben a keringési rendszert is érintik. A gyakoribb kórképeken (asztma, tüdőrák) túl a tüdőgyógyász segíthet a köhögés, a nehézlégzés, fulladás, mellkasi fájdalmak diagnosztikájában. Munkájával segít továbbá a tünetek kiváltó okának tisztázásában, csökkentésében.

 

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

allergia
tüdőgyulladás
mellkasi diszkomfort
nehézlégzés (nyugalmi/terhelésre jelentkező)
4 héten túlmenően elhúzódó produktív vagy improduktív köhögés
krónikus légúti gyulladás (COPD)
tüdőembólia
asztma
tuberkolózis (TBC)
mellkasi fájdalom
terhelhetőség csökkenése
beállított gyógyszeres kezelés mellett is fennálló panaszok
fokozott váladékképződés
tüdődaganat

Szakembereink

Hogyan zajlik a pulmonológiai vizsgálat?

A pulmonológiai vizsgálat a részletes kórelőzmény felvételével kezdődik, majd alap fizikális vizsgálatot és oxigén szaturáció mérést végzünk. Amennyiben szükséges, légzésfunkiós vizsgálatot és/vagy légúti allergénekre történő allergiavizsgálatot folytatunk.

Gyakori kérdések

 • Melyek a leggyakrabban előforduló tüdőbetegségek?

  Magyarországon a tüdőrák a halálozásban vezető szerepet tölt be.

  A leggyakoribb kórképek:

  • a krónikus gyulladásos megbetegedések (asztma, COPD vagy ezen kórképek keveredése),
  • a tüdőállományt vagy a hörgőrendszert érintő kórképek (hörgő- vagy tüdőgyulladás)
  • különféle akut kórképek (tüdőembólia, mellkasi folyadékgyülem)

  A Csimborasszó Egészségügyi Központban lehetőség van széleskörű allergiavizsgálat elvégzésére is mind tüdőgyógyászati szakrendelésünkön, mind laborvizsgálat útján.

 • Milyen megbetegedés a COPD?

  A COPD egy angol mozaikszó, ami a Chronic Obstructive Pulmonary Disease kezdőbetűiből áll. Egy kezelhető és megelőzhető betegségről van szó, mely elsősorban épp a keresőképes korosztályt érinti leggyakrabban.

  A betegség kifejlődéséig sokszor évtizedek telnek el. Kialakulásában az öröklött tényezőkön túl mindenekelőtt a dohányzás okozta tüdőállomány-károsodásnak és pusztulásnak, továbbá munkahelyi tényezőknek (porexpozíció) lehet fontos szerepe.

  A COPD egy krónikus gyulladásos légzőszervi betegség, a légutak csak részben visszafordítható szűkületével jár. Tünetei között a krónikus köhögést, köpettermelődést, egyre súlyosbodó nehézlégzést említhetjük.

 • Mik az intő jelei a COPD-nek?

  Mindenképpen gondolni kell e betegségre, ha valaki

  • elmúlt 40-50 éves és hamarabb „kifullad” vagy kimerül munkavégzés kapcsán;
  • többet köhög a napjai nagy részében és/vagy köpetet is ürít,
  • aktív vagy ex-dohányos.

   

  Ilyen esetben egy légzésfunkciós vizsgálat segít a diagnózis felállításában, továbbá a mellkas röntgennek lehet komoly szerepe egyéb bántalmak, társbetegségek felismerésében.

  Sokszor a mindennapokban e betegséget egy kaptafa alá veszik az asztmával, holott a két kórkép megjelenése, tünetei, gyógykezelése  alapvetően eltér. A COPD pedig nem utolsósorban, önálló rizikófaktora lehet a tüdőráknak, ami napjaink egyik vezető haláloka.

 • Mik a leggyakoribb, tüdőbetegségre utaló jelek?

  Mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulni, ha nyugalmi vagy terhelésre jelentkező nehézlégzéssel, fulladással, köhögéssel, köpetürítéssel, lázzal, mellkasi fájdalommal, gyengeséggel járó tünetet észlelünk.

  Amennyiben további kérdése merül fel tüdőgyógyászat témában, keresse fel Dr. Hajdu Krisztina vagy Dr. Erdődi Zoltán szakrendelését Szombathelyen, a Csimborasszó Egészségügyi Központban!

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!