Carpalis alagút szindróma

Mi a carpalis alagút szindróma:

A carpalis alagút szindróma az egyik leggyakoribb kézen előforduló alagút szindróma.

Oka: Az alagút szindrómák esetében a perifériás idegek lefutásuk során szűk anatómiai képletek által határolt csatornákon haladnak át, és ezekben a szűk csatornákban leszorítás alá kerülhetnek. Ha egy ideget nyomás ér, funkciózavar és fájdalom alakul ki.  A kéz középső vastag idege a csukló tenyéri felszínén egy csuklószalag alatt fut. Abban az esetben ha ez az ideg a szalag alatti területen bármi egyéb okból (pl.: ínhüvelygyulladás, tumor, törés utáni állapotok stb.) nyomás alá kerül, kialakulnak a fenti panaszok.

Tünetei:

  • a kéz hüvelykujji felének zsibbadása
  • bőr szárazság a “zsibbadós” területen
  • éjszakai vagy napközbeni csuklótáji kisugárzó fájdalom
  • a hüvelykpárna izmainak sorvadása – súlyosabb esetben

Kezelése:

Korai stádiumban nyugalomba helyezéssel, gyulladáscsökkentők adásával esetleg lökéshullám kezeléssel lehet javulást elérni. A “makacs” esetekben pedig mindenképpen műtét válik szükségessé.

Diagnózis:

A klinikai kép legtöbbször egyértelmű, de kiegészítő vizsgálatokra minden esetben szükség van! A csuklóról készült 2 irányú röntgenfelvétel elengedhetetlen, gyakran végzünk ENG (idegvezetéses) vizsgálatot, de újabban a középideg leszorítását ultrahangvizsgálattal is igazolni tudjuk.

Műtét:

A műtét egynapos sebészet keretei közt kitűnően elvégezhető, a páciensek a műtétet követően csak a pár órás megfigyelés idejére maradnak kórházban, majd kísérővel hazamehetnek. A kötéscserék és varratszedés valamint a műtét utáni torna ambulánsan megoldható. Mind a kivizsgálás, mind az operatív teendő megszervezése, mind pedig a  postoperatív szak teljes körűen menedzselése tekintetében bizalommal fordulhat a Csimborasszó Egészségügyi Központ Ortopéd-Traumatológia szakorvosaihoz, illetve gyógytornászaihoz.

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!