SPA – avagy Bechterew kór

Az SPA – Spondylarthritis Ankylopoetica (régi nevén Bechterew kór) a gyulladásos reumatológiai betegségek csoportjába tarozik.

A betegség előfordulása  Közép-Európában  0,2-0,5 % körüli  a férfiak  két-háromszor gyakrabban  betegednek meg mint a nők.

Kialakulásában több tényező játszik szerepet  az egyik legerősebb  a genetikai hajlamosító tényező az úgynevezett  HLA B27 antigén megléte valamint a dohányzás, illetve gyakrabban látjuk kialakulását az arra hajlamos embereken  egyes bakteriális megbetegedéseket követően.

A betegség ,a gyulladás jellemzősen a gerincen és az úgynevezett sacroiliacalis (a keresztcsont és a medencét alkotó csípőcsont közötti ízület)ízületben kezdődik,jellemzően fiatalkorban.

Fiatal férfiak  16-18 éves  korban éjszakai derékfájásról  panaszkodnak, ami  mozgásra–terhelésre javul. Alsóvégtagba nem sugárzik le a fájdalom és zsibbadás sem kíséri. Társulhat hozzá a mellkas abroncsszerű szorító érzése, vagy csípőízületi gyulladás, illetve tendinitis: például az Achilles ín gyulladása.

Nem ritka, hogy szemészeti tünetekkel együtt jelenik meg úgynevezett szivárványhártya gyulladással, esetleg gyulladásos bélbetegség, vagy pikkelysömör is kísérheti.

A mai tudásunk szerint jól kezelhető betegég, a korábban látott botmerev gerincet létrehozó összecsontosodásával járó elváltozás ma már történelem.

Azonban a modern terápia időben történő alkalmazásához  időben kell  felismerni a betegséget,és akkor  a legmodernebb gyógyszeres lehetősége állnak rendelkezésünkre, például biológiai terápia formájában. A kezelés mellett  mindenképpen szükséges a napi gyógytorna elsajátítása is a gerinc funkciójának megőrzésére, a kettő együttes alkalmazásával teljes életminőségben lehet élni.

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!