Gyermekszívek meglágyítója

Immár heti rendszerességgel rendel a Csimborasszó Egészségügyi Központban dr. Molnár Szilvia gyermekkardiológus, aki fontosnak tartja a szívbeteg gyermekekkel való törődést, hisz a holisztikus gyermekgyógyászati szemléletben, mátrai születésű lányként pedig nehezen tudná elképzelni az életét hegyek nélkül. Bemutatjuk dr. Molnár Szilvát.

Dr. Molnár Szilvia gyermekkardiológus gyöngyösi származású, Egerben járt középiskolába, Szegeden egyetemre, de mátrai lányként a Tiszta-parti város túl lapos volt számára, legalábbis, a szó földrajzi értelmében.

– Azt már egyetemistaként tudtam, hogy olyan helyen biztosan nem szeretnék élni, ahol a gát a legmagasabb pont a város környékén – utalt a hegyek iránti vonzalmára, hozzátéve: már az óvodában eldöntötte, hogy orvos lesz, sosem gondolkodott más hivatásban, pedig a családjában nincsen olyan személy, aki a gyógyítás felé terelgette volna.

Az egyetemi gyakorlatokon imádta a manuális jellegű orvosi szakterületeket, kezdetben ebbe az irányba kacsintgatott, de végül úgy döntött, hogy ezek a szakterületek annyi manuális jelenlétet igényelnek, ha valaki jó akar lenni a szakmájában, amennyi nem biztos, hogy összeegyeztethető a később tervezett anyasággal, családalapítással. Ezért fordult egy másik számára vonzó alternatíva, a gyermekgyógyászat felé.

Olyan várost keresett, ahol a gyermekgyógyászat ötéves szakképzésének gyakorlatai nagyrészt helyben letölthetők, ez lett Veszprém, és a megyei kórházban dolgozott tizenhárom éven át. Ez idő alatt a gyermekkardiológiai szakvizsgát is megszerezte, közel két évig Budapesten a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központjában töltötte képzési idejét. Ezt követően megszülettek a gyerekei és 2015-ben a jó levegőjű, dimbes-dombos Sopronba költözött családjával. Sopron annyiban nem volt újdonság számára, hogy a gyermekgyógyászati gyakorlatot is a helyi kórházban töltötte évekkel korábban, és már akkor tervezte, hogy egyszer talán hosszabb időre is lecövekel a Lővérek szomszédságában.

Sopronban az alapellátásban, házi gyermekorvosként folytatta a munkát, miközben a soproni és a szombathelyi kórházban gyermekkardiológiai szakrendeléseket is vitt.

– A Markusovszkyban majdnem egy évet dolgoztam – heti egyszer, szerdánként jártam át rendelni -, de az időmbe, sajnos, egyre nehezebben fért bele egy megyei beteganyag a körzet és a soproni kórház mellett, ezért 2019 szeptemberében felmondtam. A páciensek viszont jöttek utánam Sopronba – hiszen egész Vas megyében nincs gyermekkardiológus -, ami azt eredményezte, hogy nagyon hosszú lett a soproni kórházi betegelőjegyzés. Miután két hónap alatt a kimutatott betegforgalmunk egyharmaddal nőtt, ezek mind a korábbi vasi betegeim voltak, kezdeményeztem a soproni kórháznál a rendelési idő bővítését. Hosszabb kérvényezések után heti plusz két óra lehetőséget kaptam, ami a jelentősen megemelkedett igényeket messze nem tudta megoldani. Ebben a helyzetben mondtam igent a Csimborasszó hívására 2020 nyarán, Gecse Krisztián akkor már harmadszor keresett meg. Kezdetben havi egy szombatot vállaltam el, amit most növeltünk: ezentúl minden kedden 16.00-20.00 között is találkozhatnak velem a betegek a Csimborasszóban. Ezzel egyidejűleg a soproni kórházban befejeztem a munkát.

Érdekesség, hogy dr. Molnár Szilvia központunkban együtt rendel azzal a kardiológiai szakasszisztens kolléganőjével, Noszlopy Judittal – ahogyan Szilvia Sopronból, úgy Judit Veszprémből érkezik a szombati rendelésekre -, akivel annak idején együtt dolgozott Veszprémben.

– Óriási a kontraszt az állami és a magánegészségügy között, az eszközöket, munkakörülményeket, hozzáállást, lehetőségeket tekintve. Ha itt megfogalmazunk egy kérést, az azonnal értő fülekre talál, nem kell reménytelen küzdelmet folytatni hónapokon keresztül – erősíti meg orvosi oldalról a betegek által is tapasztaltakat.

Mind gyermekkardiológusként, mind gyermekgyógyászként nagyon szeret a gyermekekkel együtt dolgozni.

– Mindannyiunk testében sokszor ott a kész megoldás bizonyos problémákra. Gyermekgyógyászként gyakorta az a dolgunk, hogy valamely oknál történő kibillenésbe a megfelelő ponton nyúljunk bele. A gyerekek szervezete hihetetlenül gyors és hatékony regenerációra képes, ha az optimális helyen avatkozunk be a megfelelő terápiával. Nem utolsó sorban velük amúgy sokszor könnyebb megtalálni a közös hangot a kommunikációban, mint a felnőttekkel. Szóval, több ok miatt is jó és hálás feladat velük dolgozni.

Gyermekkardiológusként más a megközelítési szemlélet. A szakrendelésen a leggyakoribb panasz, amivel felkeresik, az a szívzörej, ami hátterében a szervi eredetű okot ki kell szűrni, vagy ki kell zárni.

– Manapság már ritkán fordul elő az a helyzet, hogy egy szívbetegséget súlyos alultápláltság, jelentős leszürkülés kapcsán diagnosztizálunk. Az alapellátásban dolgozó gyermekgyógyászok hatékony szűrővizsgálatainak köszönhetően csaknem minden szívbetegség időben felismerésre kerül.

A fentieken kívül az idősebb gyerekeknél pedig pulzusproblémák, mellkasi panaszok a jellemző tünetek – említi.

Sopronban férje mellett tízéves kislánya, és tizenegy esztendős kisfia várja haza, a páciensek problémáit igyekszik a rendelőben hagyni, ha mégse sikerülne, a futás a legfőbb gyógyszere.

– Futni szeretek. Régebben több maratont és félmaratont is teljesítettem, ma ennél rövidebb távokat futok, de hat kilométer alatt nem húzok cipőt. Nekem az ideális futóterep az erdő, a Lővérek, ez mindig kikapcsol, segít rendezni a gondolatokat.

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!