Urogynekológia és Inkontinencia

Funkcionális urológia

Mivel foglalkozik az urogynekológia?

Az urogynekológia az urológia és nőgyógyászat határterülete, amely a nők medencefenékkel és húgyhólyaggal kapcsolatos problémáival foglalkozik.

A vizeletcsepegés, akaratlan vizeletelfolyás (vizeletinkontinencia) szinte népbetegségnek számít világszerte. Az inkontinens állapot mind az egyén és környezete, mind a társadalom számára jelentős pszichés és anyagi terhet jelent.

 

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

hólyagsérv
inkontinencia
krónikus kismedencei fájdalom
neurológiai betegségekhez társuló vizelési panaszok
hüvelycsonk-előreesés
méhsüllyedés
nehezített vizeletürítés
medencefenék-süllyedések
gyakori vizelési ingerek (OAB - túlműködő hólyag)
hólyagfájdalom szindróma

Szakembereink

Hogyan zajlik az urogynekológiai vizsgálat?

A rendelésen az urológiai szervek ultrahangvizsgálatán és vizeletvizsgálaton felül komplex kismedencei állapotfelmérés történik, majd a diagnózis felállítását követően kezelési tervet állítunk össze.

Gyakori kérdések

 • Milyen betegség kezelésére alkalmas a hüvelyi terápiás pesszárium?

  A különböző mértékű medencefenék-süllyedések (pl. hólyagsérv, méhelőesés) kezelésének jó hatásfokú alternatívái a hüvelyi pesszáriumok. Viselésük mellett végzett medencefenék-tornával műtét nélkül is jól gyógyíthatóak a fenti kórképek, illetve megelőzhető az állapotrosszabbodás.

 • Miért fontos szakemberhez fordulni inkontinencia esetében?

  Az inkontinencia következtében kialakult szégyenérzet miatt a érintetteknek csak töredéke fordul szakemberhez, holott manapság már számos korszerű kezelési lehetőség (pl.: medencefenék-torna, fizioterápia, gyógyszeres kezelés, műtét) áll rendelkezésre. Az inkontinencia kezelésének alappillére a személyre szabott ellátás, amely részletes kikérdezésen, valamint alapos állapotfelmérésen alapul.

 • Befolyásolhatatlanul elfolyó vizelet esetén csak a műtét jön szóba kezelési lehetőségként?

  Nem, a legtöbb inkontinencia kezelésének alappillére a rendszeresen végzett medencefenék-torna. Központunkban egyéni foglalkozás keretein belül lehetőség van erre specializálódott gyógytornász segítségével megtanulni.

 • Gyakori vizelési ingerek esetén -ha a vizeletvizsgálat eltérést nem mutatott- mivel lehet segíteni a kivizsgálást, a diagnózis felállítását?

  Ebben az esetben nagy segítség lehet egy 3 napig vezetett vizelési napló (fogyasztott folyadékot és ürített vizeletmennyiségeket kell lejegyezni, interneten található minta), amelyet elhoz magával a páciens a vizsgálatra.

 • Fájdalmasak-e a várható vizsgálatok?

  Nem, a vizsgálatok fájdalommentesek.

Időpontfoglalás

Időpontfoglalás kizárólag telefonon, e-mailben vagy személyesen lehetséges!

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!