Urogynekológia

Funkcionális urológia

Mivel foglalkozik az urogynekológia?

Az urogynekológia az urológia és nőgyógyászat határterülete, amely a nők medencefenékkel és húgyhólyaggal kapcsolatos problémáival foglalkozik.

A vizeletcsepegés, akaratlan vizeletelfolyás (vizeletinkontinencia) szinte népbetegségnek számít világszerte. Az inkontinens állapot mind az egyén és környezete, mind a társadalom számára jelentős pszichés és anyagi terhet jelent.

 

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

hólyagsérv
inkontinencia
krónikus kismedencei fájdalom
neurológiai betegségekhez társuló vizelési panaszok
hüvelycsonk-előreesés
méhsüllyedés
nehezített vizeletürítés
medencefenék-süllyedések
gyakori vizelési ingerek (OAB - túlműködő hólyag)
hólyagfájdalom szindróma

Szakembereink

Hogyan zajlik az urogynekológiai vizsgálat?

A rendelésen az urológiai szervek ultrahangvizsgálatán és vizeletvizsgálaton felül komplex kismedencei állapotfelmérés történik, majd a diagnózis felállítását követően kezelési tervet állítunk össze.

Gyakori kérdések

 • Milyen betegség kezelésére alkalmas a hüvelyi terápiás pesszárium?

  A különböző mértékű medencefenék-süllyedések (pl. hólyagsérv, méhelőesés) kezelésének jó hatásfokú alternatívái a hüvelyi pesszáriumok. Viselésük mellett végzett medencefenék-tornával műtét nélkül is jól gyógyíthatóak a fenti kórképek, illetve megelőzhető az állapotrosszabbodás.

 • Miért fontos szakemberhez fordulni inkontinencia esetében?

  Az inkontinencia következtében kialakult szégyenérzet miatt a érintetteknek csak töredéke fordul szakemberhez, holott manapság már számos korszerű kezelési lehetőség (pl.: medencefenék-torna, fizioterápia, gyógyszeres kezelés, műtét) áll rendelkezésre. Az inkontinencia kezelésének alappillére a személyre szabott ellátás, amely részletes kikérdezésen, valamint alapos állapotfelmérésen alapul.

 • Befolyásolhatatlanul elfolyó vizelet esetén csak a műtét jön szóba kezelési lehetőségként?

  Nem, a legtöbb inkontinencia kezelésének alappillére a rendszeresen végzett medencefenék-torna. Központunkban egyéni foglalkozás keretein belül lehetőség van erre specializálódott gyógytornász segítségével megtanulni.

 • Gyakori vizelési ingerek esetén -ha a vizeletvizsgálat eltérést nem mutatott- mivel lehet segíteni a kivizsgálást, a diagnózis felállítását?

  Ebben az esetben nagy segítség lehet egy 3 napig vezetett vizelési napló (fogyasztott folyadékot és ürített vizeletmennyiségeket kell lejegyezni, interneten található minta), amelyet elhoz magával a páciens a vizsgálatra.

 • Fájdalmasak-e a várható vizsgálatok?

  Nem, a vizsgálatok fájdalommentesek.

Időpontfoglalás

Időpontfoglalás kizárólag telefonon, e-mailben vagy személyesen lehetséges!

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Egy 10 évvel ezelőtti cikk szerint Japánban több felnőtt pelenka fogyott egy év alatt, mint gyermekpelenka. Az idősödő társadalom velejárója, hogy nő az inkontinenciában szenvedők száma, hisz 85 éves kor felett az emberek...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!