Inkontinencia

Egy 10 évvel ezelőtti cikk szerint Japánban több felnőtt pelenka fogyott egy év alatt, mint gyermekpelenka.

Az idősödő társadalom velejárója, hogy nő az inkontinenciában szenvedők száma, hisz 85 éves kor felett az emberek 30 %-nál jelen van.

Az inkontinencia a húgycsövön keresztüli akaratlan vizeletvesztést jelenti.

Fajtái:

  • Terheléses vagy stressz inkontinencia: a hasűri nyomás fokozódásával (köhögés, tüsszentés, emelés stb.) a meggyengült záróizom miatt távozik a vizelet. 
  • Késztetéses vagy urge inkontinencia: heves, sürgető vizelési ingert követően folyik el a vizelet. 
  • Kevert: a fentiek tüneteinek keveréke. 

Egy alapos kikérdezés során sokszor egyértelműen elkülöníthetőek az inkontinencia fajtái, majd részletes kivizsgálást követően fel lehet állítani a kezelési tervet. 

Az inkontinencia miatt gyakran alakul ki szociális izoláció, depresszió; az ebben szenvedő nem mer kimozdulni otthonról a vizeletcsepegéstől való félelem miatt, szégyelli mások előtt a panaszát, holott jelenleg Magyarországon kb. 800 000 ember küzd ezekkel a problémákkal. 

A kezelés lassú folyamat, de jó hatásfokú. Az átmeneti időszakban vizeletelszívó eszközök (pl. inkonencia betétek) segíthetnek “elrejteni” vagy kontroll alatt tartani a tüneteket.

A terápia sosem műtéttel indul! A medencefenék-torna univerzális, mindenfajta inkontinencia kezelésének első lépése. Fontos, hogy megfelelő szakember tanítsa meg a kivitelezését; erre specializálódott gyógytornász, aki egyéni foglalkozás keretében hüvelyi vizsgálattal ellenőrzi, hogy megfelelően végzi-e a páciens a gyakorlatokat. Ezt lehet különböző módszerekkel kiegészíteni, tökéletesíteni, terheléses inkontinencia esetén ilyen pl. a hüvelyi elektrostimuláció, biofeedback, súlyosabb esetben gyógyszeres terápia. Késztetéses inkontinencia esetén jó hatásfokú a gyógyszeres lehetőségek mellett a hólyagtréning is, amely egyfajta viselkedésterápia. Ez azt jelenti, hogy amikor sürgető vizelési inger jelentkezik, a páciens nem keresi fel azonnal a mellékhelyiséget, hanem relaxációs vagy figyelemelterelő technikákat alkalmazva megvárja, amíg lecseng az inger és csak ezt követően ürít vizeletet. 

A fenti konzervatív kezelési lehetőségek elégtelensége esetén jön csak szóba műtéti megoldás.

Fontos, hogy inkontinens panaszaikkal minél előbb szakemberhez forduljanak, hisz van megoldás!

Urogynecológiai szakrendelésünkre hétfői és szerdai napokon DÉLELŐTT várjuk Pácienseinket! Időpontot foglalni telefonon (+36(94)900261) vagy személyesen (9700 Szombathely, Vízöntő utca 7.) lehet.

A cikket Dr. Vecsei Anna szakorvos írta.

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!