Dominancia: jobb- vagy balkezes a gyermek?

A dominancia kialakulását az idegrendszer irányítja, eleinte csecsemőként kúszáshoz, mászáshoz a baba minkét agyfélteke összehangolt mozgását használja. Ha a gyermek jobb agyféltekéje erősebb, akkor balkezes, ha a bal agyféltekéje erősebb, akkor jobbkezes lesz. De előfordulhat úgynevezett keresztezett és kevert dominancia is, ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni.

Mindkét kezét használja a manipuláció során, ha netán ez nem így lenne, akkor fontos, hogy mielőbb szakemberhez forduljunk, ebben az életkorban nem természetes, ha a gyermek egyik oldalát jobban preferálja. Viszont egy idő után, az egyik agyfélteke dominánssá válik, és ezáltal a gyermek 4-5 éves korára kialakul a dominancia. Ha a gyermek jobb agyféltekéje erősebb, akkor balkezes, ha a bal agyféltekéje erősebb, akkor jobbkezes lesz.

Mint a fejlődés minden területén, itt is lehetnek azonban eltérések, melyek zavart okozhatnak. Kialakulhat keresztezett dominancia.

Oldaliságnál nem csak kéz és láb tekintetében vizsgálunk, hanem szem és fül is lehet domináns. Lehet, hogy a gyermek jobbkezes és -szemes, de a bal füle és lába dominánsabb. Bizonyos területeket a jobb, és bizonyos területek a bal agyfélteke irányít, ilyen esetekben érdemes szakemberhez fordulni, hiszen ez egy esetleges tanulási nehézségre utaló jel is lehet. Az iskolai készségek kialakításához szükség van összhangra a szem és a kéz koordinációjában. Ha keresztezett a dominancia, akkor sokszor megjelenhet tükörírás, olvasási, számolási, írásbeli nehézség.

Szakemberek előtt ismert zavar lehet az úgynevezett kevert dominancia, ilyen esetben a gyermek dominanciája voltaképpen kialakulatlan, egyszer az egyik, egyszer a másik kezét, lábát használja a feladatok elvégzése során.

Megfelelő, célzott terápiával a dominancia zavarai fejleszthetőek, és a tanulási zavarok megelőzhetők.

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!