Dr. Varga Eszter: egy tabletta ritkán oldja meg

„Hiszek a betegek edukálásában, segítek nekik a problémák, jellemzően kopásos, vagy gyulladásos eredetű ízületi panaszok kiváltó okainak megértésében, hiszen ezzel, és a gyógytornász-fizioterapeuta csapattal együtt van leginkább esély a tünetek, megszüntetésére, vagy legalább enyhítésre. Sok beteg csak egy tablettát szeretne, amitől megszűnik a fájdalom – de általában a probléma megoldása nem ilyen egyszerű.”  Dr. Varga Eszter reumatológus-immunológus, a gyulladásos reumatológiai betegségek szakértője csütörtökönként rendel a Csimborasszó Egészségügyi Központban.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, már harmadévesen „beleszeretett” a belgyógyászatba, azon belül pedig az immunológiába. Végzés után Szombathelyre költözött férjével és első gyermekével, követve az akkor már itt dolgozó édesapját, aki akkor a Vas megyei Markusovszky Kórház I. Belgyógyászati osztályát vezette. Családi döntés volt, hogy az akkor egy éves kisgyermeke mellett jobb lenne inkább a radiológiát választani a belgyógyászat helyett,” bár akkor nehéz kompromisszumnak tűnt, később kiderült mekkora szüksége van az ott tanultakra a mindennapi munkában.” A véletlen döntötte el, hogy mégis másfelé kanyarodott az élete, helyettesítenie kellett a szakvizsgára készülő reumatológust, és ő éppen a radiológiai szakvizsgához szükséges belgyógyászati gyakorlatát töltötte, így átküldtek vizitelni, másnap tudta, a helyére került. „Hiszen a reumatológus az, aki az ízületi gyulladásos-immunológiai betegekkel foglalkozik, ami az én világom.„

„Az Arthritis Ambulancia a kilencvenes évek közepén apám vezetésével szerveződött, célja az volt, hogy az ízületi gyulladásos betegségeket egy helyen, modern egységes elvek mentén tudjuk kezelni.”

Magyarországon reumatológián három szakterülettel foglalkoznak.

  1. a legnagyobb csoportot a degeneratív, azaz kopásos mozgásszervi betegségek-tünetek adják. („fáj a derekam, csípőm, vállam típusú panasz”) melyek kialakulásában az örökölt tulajdonságok mellett nagy szerepet kap az életmódunk is, az ízületek ugyanis nem felejtenek
  2. az ízületi gyulladásos-immunológiai betegségek szintén sok embert érintenek, általánosságban elmondható. hogy a lakosság közel egy százaléka szenved valamilyen reumatológiai rendszerbetegségben életkortól függetlenül.
  3. valamint a csontritkulással, csont anyagcserével kapcsolatos betegségeket is a reumatológus kezeli.

„A Csimborasszóban is a panaszok jelentős része a kopásos, túlterheléses ízületi elváltozásokhoz kapcsolódik. A páciensek egy része az idősebb korosztályból kerül ki, de ez nem általános, ha feltesszük a kérdést: kinek szokott fájni a dereka (vagy más ízülete) szinte nincs ember, aki ne tenné fel a kezét. Egyre több betegem érkezik a 30-as 40-es korosztályból is, ami számomra azért örömteli, mert azt tapasztalom, ők nem csak a megoldást kérik a bajokra, de a megelőzésre is kíváncsiak, sokkal inkább a kezükben akarják tartani a sorsukat és ezt az öngondoskodást egyre inkább meg kellene tanulnunk.

Elindul egy panaszkör, és gyorsan szeretnék tudni mi áll mögötte, hogy lehet megszüntetni, mit lehet tenni a megelőzésére (persze az is szempont, hogy sokan nem eshetnek ki a munkából)”, mondja, hozzátéve: „Hiszek a betegek edukálásában, segítek nekik a problémák, jellemzően kopásos, vagy gyulladásos eredetű ízületi panaszok kiváltó okainak megértésében, hiszen ezzel, és a gyógytornász-fizioterapeuta csapattal együtt van leginkább esély a tünetek, megszüntetésére, vagy legalább enyhítésre. Sok beteg csak egy tablettát szeretne, amitől megszűnik a fájdalom – de általában a probléma megoldása nem ilyen egyszerű.”

 A Csimborasszóban egy helyütt sok minden adott: a röntgen, a labor, a gyógytorna és a fizioterápia – és persze a legtöbb szakma orvosi képviselete is, így egy reumatológus sokkal könnyebben és hatékonyabban tud dolgozni.

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!