Ezért fontos a figyelem

A mai gyerekeknél a leggyakrabban fejlesztendő területek közé tartozik a figyelem. Életkoronként más-más a figyelem azon terjedelme, aminek tartósságát elvárhatjuk gyermekünktől. Az iskolai beváláshoz elengedhetetlen, hogy a gyermek minél hosszabb ideig tudjon figyelni. 

Megkülönböztetünk auditív és a vizuális figyelmet, mindkettőre szükség van. Az első lépés a figyelem területek fejlettségének monitorozásánál a gyermek hallás- és látásszerveinek vizsgálata, hiszen ezek egészsége nélkül nem tud kialakulni a megfelelő figyelem sem.

Az auditív, azaz hallási figyelem azon információk összessége, melyek az auditív (halláson alapuló) csatornán érkeznek a gyermekhez. Ez nagyon fontos, hiszen a tanár, az édesanya, vagy az óvodapedagógus utasításait is ezen keresztül érti meg gyermek. Elengedhetetlen a hangok megfelelő azonosítása, értelmezése. A hangokat azonban nem csak megérteni, hanem differenciálni is tudnia kell gyermekünknek, ez lényegében azt jelenti, hogy nagy hangzavarban is ki tudja szűrni a hozzá intézett beszélgetést.

A vizuális, azaz látásra épülő figyelem is rendkívül fontos az iskolai beválás szempontjából, hiszen elengedhetetlen, mind az írás-olvasás, mind a matematikai készségek kialakításánál.  És olyan egyszerű cselekvésnél is, mint például a sor követése. 

Fontos részképesség még a vizuális percepció, azaz az észlelés, illetve az alakállandóság, vagyis a formák felismerése azonosítása.

A figyelem fejlesztésére rendkívül jó lehetőség nyílik mozgásos formában, hiszen eközben gyermekünk több csatornán érkező információkat kódol. Látja a bemutatott mozgásformát, megtapasztalja a mozgásos elmozdulást, koordinálja a saját egyensúlyát, figyel a testhelyzet beállítására. Szintén figyelemmel kíséri az ok-okozati összefüggéseket, figyel társaira, megtanul kivárni. 

Figyelem fejlesztésére (is) kiváló a Csimborasszó Egészségügyi Központban elérhető TSMT-terápia.

Készítette: Schmidt- Frigy Lilla

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!