Fókuszban a logopédia

A beszédben akadályozott, beszédhibás, beszéd-, hang- és nyelvi zavarban szenvedő gyermekekkel és felnőttekkel a Csimborasszó Egészségügyi Központban Tóth Klára és Habda Viktória logopédusok foglalkoznak.

Tevékenységük a logopédiai kórformák vizsgálatára és terápiás ellátására is kiterjed. A munkában a zavar típusától, súlyosságától függően, más szakemberek (gyógytornász, TSMT-terapeuta, pszichológus) is részt vesznek.

A logopédiai fejlesztés területei közé tartozik a megkésett beszédfejlődés, a nyelvi zavar, az artikulációs zavarok (pöszeség), az orrhangzós beszéd, a nyelvlökéses nyelés, a dadogás és a hadarás terápiája.

Megkésett beszédfejlődésről akkor beszélünk, amikor a gyermek ép hallás és ép beszédszervek mellett 18 hónapos és 3 éves kor között még egyáltalán nem vagy keveset beszél. A késés hátterében lassúbb agyi érés, születés előtti, születés közbeni, vagy azt követő sérülés, öröklött beszédgyengeség, vagy környezeti hatások játszanak szerepet.

Nyelvi zavar esetén a nyelvi fejlődés elmarad valamilyen fejlődési zavar vagy szindróma velejárójaként. Érintett lehet a beszédértés és a kifejező beszéd oldala is.

Artikulációs zavaroknál egy vagy több hangra terjed ki a helytelen képzés, a hangcsere (pöszeség).

Orrhangzós beszéd, amikor különböző okok miatt az orrhangok (m, n, ny) ejtése nem helyes, a hang színezete megváltozik (pl. veleszületett hasadék esetén). A helytelen hangképzés nemcsak a kiejtést, hanem a hangszínt is megváltoztathatja, emiatt a beszéd nehezen érthetővé válik.

Nyelvlökéses nyelés: helyes nyelés esetében a nyelv felfelé és hátra irányuló mozgással juttatja a táplálékot a nyelőcső felé. Ettől eltér a gyermekkori nyelés, melynél a nyelv előreható mozdulatot tesz, ezzel hosszútávon olyan erőt fejt ki a fogakra, amely fogsor-elváltozást is eredményezhet. A terápia során fogorvossal, fogszabályozó szakorvossal dolgozunk együtt.

Végül arról, hogy otthoni terápia 3 év alatti megkésett beszédfejlődésű gyermek és orrhangzósság megjelenésének esetében lehetséges.

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!