Megelőzhető népbetegség

Dr. Sarang Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos, főorvos közel két éve rendel a Csimborasszóban. Az endoszkópos vizsgálatok mellett érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy egyre több fiatal fordul hozzá különböző, főként haspuffadással kapcsolatos vagy éppen hasmenéses panaszok miatt.

Dr. Sarang Krisztina 1996-ban végezett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Azóta a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház kettes számú belgyógyászati és gasztroenterológiai osztályán dolgozik. 2001-ben belgyógyászatból, 2003-ben pedig gasztroenterológiából tett szakvizsgát. Tevékenységének fő profilja 2007 óta az endoszkópia, valamint a gasztroenterológiai szakrendelés, s amit vele kapcsolatosan szintén fontos megemlíteni: ő vezeti a gyulladásos bélbetegségekkel foglalkozó szombathelyi IDB Centrumot. A Csimborasszó csapatához 2021 februárjában csatlakozott.

„Nagyapám és édesapám is orvosok voltak, s én is elég korán, már ovis koromban elhatároztam, hogy orvos leszek”, mesélte dr. Sarang Krisztina, aki elmondása szerint már az egyetemen megszerette a belgyógyászatot. Először kardiológusnak készült, ott azonban nem volt hely, ezzel együtt egyáltalán nem bánta, hogy pályakezdőként a kettes számú belgyógyászatra került, sőt!

„2000 óta végzek endoszkópos vizsgálatokat, méghozzá évente többezret. Az elejétől fogva tetszett és tetszik is a mai napig, hogy a diagnosztikai célokon túl a tükrözések során manualitással megoldhatók egyes problémák, például eltávolíthatóak a vastagbél polipok, melyek nagy százalékban a vastagbélrák okozói”, engedett bepillantást munkája kulisszái mögé a főorvosnő.

S, ha már itt tartunk: dr. Sarang Krisztina a Csimborasszóban vastagbéltükrözést (kolonoszkópiát) és gyomortükrözést (gasztroszkópiát) egyaránt végez.

„Nagyon sok embert érint valamilyen vastagbél betegség, a vastagbél rák tekintetében pedig Európában sajnos listavezetők vagyunk. Mára szerencsére eljutottunk oda, hogy a médiakampányoknak és a pozitív orvosi hozzáállásnak köszönhetően jól működik a szűrés, egyre többen például panasz nélkül is eljönnek vizsgálatra. Amúgy javasoljuk is, hogy 45 év felett mindenkinek érdemes eljönni szűrésre, akinek pedig van ezzel kapcsolatos családi vonala, az jól teszi, ha előbbre hozza az első vastagbél tükrözés időpontját”, közölte a doktornő.

A vastagbél tükrözésről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy bódításban történik és nem jár fájdalommal. Mint arról korábban már szó volt: a diagnosztikus cél mellett terápiás beavatkozás, például polip eltávolítás is lehetséges. (A bódítás miatt a páciens mellé szükséges kísérő.)

Mint a főorvosnő arra is kitért: a gyomortükrözések rövidebb ideig, szövettani mintavételekkel együtt is csak 3-5 percig tartanak, s csak minimális kellemetlenséget okoznak.

„A gyomorrákos esetek száma jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben, ugyanakkor a gyomortükrözésnek továbbra is komoly szerepe van a gyógyítómunkában, például a refluxnál, illetve a szintén nagyon gyakori helicobacter pylori betegség diagnosztikájában”, közölte dr. Sarang Krisztina, hozzátéve: a gasztroenterológia területén rendkívül szerteágazóak a panaszok, ami viszont jól látszik, hogy egyre több fiatal szorul segítségre. Ők általában puffadás és hasmenés miatt fordulnak orvoshoz.

„Ez abból fakad, hogy borzasztóan rosszul esznek a fiatalok, nagyon sok a gyorsétterem, az egészségtelen élelmiszer. Például a puffadás is lehet csak étkezési probléma, s gyakran derül fény táplálék allergiára, intoleranciára is. Ez amúgy műszeres vizsgálatok nélkül, vérvétellel is kiderül. A Csimborasszóban erre is van lehetőség, ráadásul a gasztroenterológiai panel teljes skálájára lehet venni vért”, közölte a főorvosnő, aki természetesen étkezési és gyógyszeres tanácsadással is segíti a pácienseit.

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!