Nephrológia, gyermekek számára is!

A nephrológusok a vesék, illetve a húgyutak belgyógyászati betegségeit orvosolják. A megyében dr. Bazsó Dóra az egyetlen, aki a gyermekek ide vonatkozó problémáival, például a húgyuti fertőzések, a hólyagműködési problémák vagy éppen az ágybavizelés gyógyításával is foglalkozik.

Dr. Bazsó Dóra körmendi középiskolás korában határozta el, hogy az orvosi pályára lép. Cukorbeteg édesanyját ugyanis sokszor elkísérte a kezelésekre, és a kórházban tapasztalt segítő légkör nagyon tetszett neki, s egyre inkább a gyógyítómunka irányába terelte. Egyetemi tanulmányait Pécsen végezte, s elmondása szerint eleinte sebész akart lenni. Hamar belátta azonban, hogy ezen a szakterületen nőként igencsak nehéz lenne érvényesülnie.

„Valójában aztán az ötödik évfolyamban találtam rá az utamra. Ekkor kezdődött a gyerekgyógyászat, s megtapasztaltam, hogy milyen jó érzés a gyerekeken segíteni. Egyre jobban erősödött bennem, hogy ez a nekem való irány, s ugyancsak ebben az időszakban kezdtem érezni, hogy a gyerekgyógyászaton belül a nephrológia, vagyis a veseproblémák kezelése áll a legközelebb hozzám. A diplomadolgozatomat már az ágybavizelésről, a szakterület egyik nagy témájáról írtam – mesélte a doktornő, aki az egyetem után a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gyerekosztályára került, ahol a kezdetektől támogatták, hogy a nephrológiával foglalkozzon.

Dr. Bazsó Dóra 2012-ben tette le a szakvizsgát csecsemő-és gyerekgyógyászatból, 2015-ben pedig nephrológiából. A szakterületen a megyében ő az egyetlen, aki gyerekekkel foglalkozik.

„A nephrológia a vesék, illetve a húgyutak belgyógyászati betegségeivel foglalkozó szakterület. Ha például egy újszülöttnél vesemedence tágulatot észlelnek, akkor mi kezdjük el vizsgálni, hogy ennek mi lehet az oka. Szintén a szakterületünkhöz tartozik, ha csecsemőkorban vagy akár később is visszatér a húgyuti fertőzés. Ide tartoznak a hólyagműködési zavarok, a gyakori vizelés, illetve, ha nappal becsöpög a pisi. A vizeletben észlelt elváltozások, például vér vagy éppen fehérje esetén is érdemes felkeresni a nephrológust. A gyermeknephrológia kiemelt területe a már korábban említett ágybavizelés is, ami igencsak sokaknak okoz problémát”, közölte a doktornő.

Dr. Bazsó Dóra arra is kitért, hogy sok baj megelőzhető lenne a megfelelően elosztott, bőséges folyadékfogyasztással, tapasztalatai szerint azonban sem az óvodákban, sem az iskolában nem isznak eleget és rendszeresen a gyerekek. Főként az iskolások között azt is látni, hogy nem szívesen mennek el wc-re (mert ott vannak a nagyok), ettől aztán „ellustul” a húgyhólyag, s ez többféle baj forrása is lehet. A folyadékhiányt a gyerekek délután otthon bepótolják, ami aztán éjszaka távozik…

A doktornő egy másik problémára is ráirányította a figyelmet, nevezetesen arra, hogy a gyermekük ágybavizelését gyakran szégyellik a szülők, s ezért nem fordulnak orvoshoz.

„Pedig, ha eljönnének, megtudhatnák, hogy rengeteg ilyen gyerek van, és nincs ezen semmi szégyellnivaló. Nem beszélve arról, hogy a gyerek számára is felszabadító, ha megtudja, hogy közel sincs egyedül a problémájával, ráadásul még segítséget is kaphat”, egészítette ki a fentieket dr. Bazsó Dóra, aki jó egy hónapja rendel másodállásban a Csimborasszóban.

A komplex kezelés hívekén fontos számára, hogy gyógytornásszal és pszichológussal karöltve tudja végezni a munkáját, s mint arra szintén kitért: már nagyon várja, hogy az új épület elkészültével, a Csimborasszóban üzembe kerüljön a húgyhólyag működését szerteágazóan és precízen vizsgáló urodinámiás berendezés, ennek használata ugyanis a diagnosztikában nagy előrelépést tesz majd lehetővé.

Dr. Bazsó Dóra végül elmondta: ideje nagyrészét kétéves kisfiával tölti, s ha ideje engedi, a kertjét rendezgeti.

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!