Orrmandula eltávolítás a Csimborasszóban

A szombathelyi Csimborasszó Egészségügyi Központban az egyik leggyakrabban végzett beavatkozás az adenotomia, más néven orrmandula eltávolítás.

Milyen esetekben ajánlott az orrmandula eltávolítása?

Az orrmandula eltávolítását fontolóra kell venni, amennyiben az orrmandula megnagyobbodása kóros állapotot eredményez. Ezt megelőzhetik vagy kísérhetik olyan panaszok, mint:

 • horkolás,
 • orrhangzós beszéd,
 • orrlégzési nehézségek,
 • nyitott szájjal alvás,
 • orrváladék pangása,
 • akut vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás.

Az orrmandula megnagyobbodása a fülkürt nyílásait is elzárhatja, ami olyan betegségek előjelévé válhat, mint:

 • akut és krónikus középfülgyulladás,
 • átmeneti vagy tartós halláscsökkenés,
 • előfordulhat akár asztmás tünetek romlása vagy kialakulása.

Amikor az orrmandula megnagyobbodása az említett tüneteket vagy betegségeket okozza, az orrmandula eltávolítása a gyermekeknél a tartós gyógyulást ígérő egyetlen lehetőség lehet. Felnőtt korra az orrmandula általában elsorvad. Amennyiben nem így történik, annak eltávolítása és szövettani vizsgálata is szükségessé válhat.

Hogyan lehet műtétre bejelentkezni?

A Csimborasszóban végzett összes beavatkozáshoz a műtétet végző szakorvos indikációja, más néven beutalója szükséges. Esetünkben az előzetes vizsgálatra elsősorban 3 szakorvos által van lehetőség:

 • Dr. Bagoly Andrea (Csimborasszó Egészségügyi Központ)
 • Dr. Hende Lívia (Madentko)
 • Dr. Kisely Mihály (Árkádia)

A központunkban végzett szakorvosi vizsgálatok és egynapos sebészeti beavatkozások ára nyilvános, a weboldalunkon lévő árlistában mindenki számára elérhető. A műtétek díja minden esetben tartalmazza az előzményvizsgálatokat, magát a műtétet, az egynapos szállást és étkezést, valamint a műtét utáni kontrollt is.

Mi történik, ha megvan az indikáció?

A Csimborasszó Egészségügyi Központ esetmenedzserei felveszik a kapcsolatot a szülővel és egyeztetnek az előzményvizsgálatok (labordiagnosztika, aneszteziológiai konzultáció) időpontjáról. Ekkor kerül meghatározásra a beavatkozás időpontja is és van lehetőség feltenni kérdéseket a szervezéssel kapcsolatban. Az altatással kapcsolatos kérdéseket az aneszteziológiai konzultáción szakorvosunk válaszolja meg!

Az aneszteziológiai konzultációra minden esetben szükséges elhozni a gyermeket, az előzménydokumentumokat (ha vannak), az állandó gyógyszerek listáját és adagolásukat, illetve ételallergia esetén az azt igazoló szakorvosi dokumentumot!

Amennyiben szükséges hallásvizsgálatot végeztetni, hova lehet segítségért fordulni?

Szombathelyen Kisely Mátét tudjuk javasolni az Árkádia Egészségcentrumban, akihez az alábbi telefonszámon tudnak bejelentkezni: +3630/591-0353.

A vizsgálatra szükséges elvinni a személyes iratokat, a rendelkezésre álló ambuláns lapokat, valamint a gyermek születési kiskönyvét is!

Mi vár a kis Páciensekre a központba érkezés után?

A műtétre érkezés időpontját minden esetben előre egyeztetjük! A recepción először aláírásra kerülnek a szükséges dokumentumok, majd az anyagiak rendezése következik. Eztán az esetmenedzser bemutatja a műtéti részleget, a betegszobát. Egy betegszobában egy gyermek és az ő (egy) kísérője foglal helyet.

A szobákba kor alapján osztjuk be a gyerkőcöket, az orrmandulaműtétek elvégzésének sorrendje is kor alapján történik (a legfiatalabbal kezdve). Az előkészítéssel kapcsolatban a műtétet végző orvos és/vagy a nővér segít. Mindig mindent időben jeleznek! Amíg a szakemberek nem kérnek semmit, addig egy a feladat: kényelembe helyezni magát minden Páciensünknek és kísérőjének. 🙂

A beavatkozást követően a gyerkőc a kísérő szülővel együtt egy éjszakát a központunk betegszobáinak egyikében tölt, amely során 24 órás – nővér általi – felügyelet alatt áll. Mindkét személy étkezését biztosítjuk. A másnapi vizitet követően – amennyiben szakorvosunk mindent rendben talál – a beteg elhagyhatja az intézményt. Az otthoni tudnivalókról és további teendőkről részletes tájékoztatást adunk.

A Csimborasszóban végzett egynapos sebészeti beavatkozásokkal kapcsolatban bővebb tájékoztatást a +3694900261 telefonszámon lehet igényelni!

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!