Szívügye a fogantatási nehézségek kezelése

„Évekkel ezelőtt szülőként kerültem először kapcsolatba a Csimborasszóval, a mostani kollégáim hozzáállása, elhivatottsága már akkor is megfogott. Nem vagyok az az ember, aki csak úgy bekopogtat egy munkáért, így bevallom, megdobbant a szívem, amikor a tulajdonosok megkérdezték, lenne-e kedvem csatlakozni a csapathoz.” A csilipaprika-termesztő belgyógyász, akinek szívügye, hogy segítsen a fogantatási nehézségekkel küzdő nőknek. Bemutatjuk dr. Pecze Tímeát. 

Imád utazni a családjával, hobbi csilitermesztő, az erőspaprikát kedvelő barátai legnagyobb örömére, mégsem ezek álltak a fókuszban, amikor dr. Pecze Tímeával beszélgettünk. Miskolcon, a mai Diósgyőri Gimnázium biológia tagozatán töltött középiskolás évek után Debrecenben szerzett orvosi diplomát. A rezidens éveket követően 2007-ben költözött Szombathelyre, 2009-ben szakvizsgázott belgyógyászatból. Három éven át együtt dolgozott a megyei kórház sürgősségi osztályán központunk tulajdonosaival. „A sürgősségi kiváló iskola, egy műszak olykor felér egy héttel, aki ott helytáll, az jó eséllyel bármihez, ami gyógyító munka, hozzá tud szólni. Nekem ezután baba-projekt következett, majd a Vérellátóban helyezkedtem el, ahol azóta is dolgozom. Tavaly nyáron kerestek meg a Csimborasszó tulajdonosai, volt kollégáim, hogy lenne-e kedvem csatlakozni a csapathoz. Évekkel ezelőtt szülőként kerültem először kapcsolatba a központtal, és már akkor is megfogott jelenlegi kollégáim hozzáállása, elhivatottsága. Nem vagyok az az ember, aki csak úgy bekopogtat egy munkáért, így bevallom, megdobbant a szívem a felkérés hallatán”, tudtuk meg a doktornőtől. Dr. Pecze Tímea azt mondja, egyre nagyobb az igény a betegek részéről a személyes konzultációkra, ami nem is csoda, hiszen az elmúlt években a koronavírus-járvány által leterhelt közegészségügyben – a pandémiával kapcsolatos teendőket leszámítva – a korábbiaknál kevesebb lehetőség jut az orvos-beteg találkozókra. „Azt tapasztalom, hogy panasz esetén a beteg „Google doktor” után szívesen elmondaná gondját-baját egy hús-vér orvosnak, a mi szakmánk pedig kezd hasonlítani egy klasszikus háziorvoséra, aki akár konkrét diagnózissal, akár a megfelelő szakterületre tovább irányítással segít a panaszosnak, hogy ne vesszen el az információk rengetegében és időben szakszerű ellátást kapjon, vázolja dr. Pecze Tímea, akit nem csak mellkasi és hasi panaszok, véralvadási problémák, trombózishajlam vizsgálata esetén érdemes felkeresni, de preventív jellegű szűrővizsgálatok és laborvizsgálati eredmények kiértékelése kapcsán is. 

Hiszen jobb megelőzni a bajt! 

Sőt, Tímea szívügyének tekinti, hogy fogantatási nehézségek, habituális vetélések esetén (ismétlődő vetélések, a megfogant magzat nem tud megfelelően kifejlődni) állapotfelméréssel, kivizsgálásokkal segítsen a gyermekre vágyó hölgyeknek. Az elmúlt években a gyermelvállalás későbbi életkorra tolódott, a biológiai óra azonban ketyeg, így érdemes tudatosan tervezni, már a fogantatás előtt konzultálni. Eddigi munkája során sok olyan esettel találkozott, amikor hematológiai jellegű problémák álltak a fogantatási gondok, vetélések hátterében.  „Nem biztos, hogy mindenkit el kell vinni a lombik programig, előfordul, hogy egy alaposabb belgyógyászati kivizsgálással a probléma kezelhető. Érdemes tehát a végsőkig kimeríteni a természetes lehetőségek tárházát, mielőtt a párok elindulnának a mesterséges megtermékenyítés útján „, tanácsolta dr. Pecze Tímea, aki nem csak az orvoslásban hisz a természetes megoldások erejében, otthon ugyanis lelkes biokertész, a csilipaprika-termesztés jelenti számára az egyik kikapcsolódást, a másikat pedig, ha családjával utazhat, ismeretlen tájakat fedezhet fel.

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!