TSMT – LongiKid©

A megfelelő érés megfigyelője

Miben segíthet a TSMT módszer és a LongiKid© vizsgálat?

A LongiKid© (Longitudinális Komplex Vizsgálat) egy neuro-szenzomotoros teszt, amely 3 hónapos kortól 10 éves korig alkalmazható. Alkalmas a gyermek mozgásos és kognitív (értelmi), figyelmi fejlődésének megfigyelésére, amely alapján azonosítható az esetleges eltérően fejlődő funkció(k) és az idegrendszeri érés zavara.

A LongiKid© felmérés során az egyes életkorokban elvárható mozgásos, kognitív és nyelvi teljesítményt, valamint az idegrendszer érettségét elemezzük meghatározott megfigyelési szempontok szerint. Ezek eredményei alapján állítható fel a későbbi TSMT terápiás javaslat. A TSMT– módszer használatával az organikus éretlenség hatékonyan fejleszthető és az elért fejlődési eredmények tartósabban megszilárdulnak.

A kezelés minden esetben egy felméréssel indul, ezt vagy egyéni vagy csoportos TSMT terápia követi. A felméréshez szükséges előzetesen kitöltendő dokumentum ide kattintva elérhető.

Amiben segíteni tudunk

koraszülöttek
ügyetlen mozgás
kommunikációs zavarok
megkésett beszédfejlődés
megkésett fejlődés
egyensúlyzavar
figyelemhiány
tanulási zavarok
beilleszkedési zavarok
eltérő pszicho-motoros fejlődés
viselkedészavarok
ikrek esetében

Szakembereink

Hasznos tudnivalók a TSMT besorolásról

Gyakori kérdések

 • Szükséges valamilyen előkészület a felmérésre?

  Igen, az első TSMT óra előtt a szülőnek egy LongiKid© kérdőívet kell kitöltenie. A kérdőív IDE kattintva elérhető.

 • Mennyi időt vesz igénybe a LongiKid© felmérés?

  A vizsgálat kb. 75 percet vesz igénybe életkortól és a gyermek együttműködésétől függően. A vizsgálathoz egy anamnézis kérdőív kitöltése szükséges, a szülő minden esetben jelen van a felmérésen. A gyermeknek kényelmes öltözet, benti cipő vagy szandál javasolt.

 • Otthon is végezhető az egyéni terápia?

  A terápia otthon végzendő gyakorlataihoz támogatásként feladatírás alkalmat biztosítunk, melynek során a terapeuta a gyermekkel együtt bemutatja, elmagyarázza és lerajzolja a feladatokat.

  A feladatírást követően, 4-6 hét elteltével kontroll időpontot szoktunk javasolni, amikor a szülő bemutatja a otthon gyakorolt feladatsort, megbeszéljük a nehézségeket, javítjuk a hibákat és -ha szükséges- nehezítjük a feladatokat. A kontrollt követő kb. 1 hónap elteltével újabb feladatírás következik. Az egyes terápiás alkalmak maximum 75 percesek.

 • Miben jobb a LongiKid©, mint bármely más szűrővizsgálat?

  Magyarországon a csecsemő- és kisgyermek,- illetve óvodáskori gyermekek szűrővizsgálatait saját vizsgálati módszerek alapján gyermekorvosok, gyermekneurológusok, védőnők, pszichológusok, gyógypedagógusok, logopédusok, óvodapedagógusok, fejlesztő pedagógusok, gyógytornászok és konduktorok végzik.

  Ugyanaz a vizsgált gyermek akár négyféle diagnózist is kaphat,- attól függően,- hogy épp ki és milyen teszttel vizsgálja. A LongiKid© olyan egységes szemléletet és megfigyelési-pontozási szempontrendszert nyújt, mely közös nyelv kialakítására alkalmas és egy olyan életkori szakasz folyamatos monitorozását teszi lehetővé, amit jelenleg egymással nem összeilleszthető 20 különböző tesztet alkalmazva végeznek a szakemberek.

 • Bárki részt vehet a csoportos TSMT órán?

  A csoportos órákon azok a gyermekek vehetnek részt, akiknek az előzetes felmérésen terapeutánk ezt javasolta. A csoportos foglalkozáson a gyermekek szülők nélkül vesznek részt!

Időpontfoglalás

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Az idegrendszeri éretlenség több területen jelentkező, gyakori probléma, melynek korai felfedezésével és érlelésével megelőzhetőek az esetleges iskolai nehézségek, tanulási zavarok. Az idegrendszer éretlensége alatt valamely...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!