Laktózérzékenység kimutatása hidrogén kilégzési teszttel

A laktózintolerancia a tejcukor emésztésének, felszívódásának zavara. Fontos, hogy ez nem azonos a tejallergiával!

A laktózt a vékonybél hámsejtjei által termelt laktáz enzim bontja le. Ha ez működési zavarban szenved, akkor a tejcukor a vastagbélbe jutva erjedés útján hidrogéngázt képez és ilyenkor a tejcukor tartalmú étel fogyasztása után általában 1-2 óra elteltével jelentkeznek a panaszok (pl.: hasi görcsök, puffadás, hasmenés). A laktózintolerancia gyanújának felmerülése esetén a hidrogén (H2) kilégzési tesztet érdemes elvégeztetni.

Az eljárás a gasztroenterológiai vizsgálatok körébe tartozik. Ez egy eszközös beavatkozás nélküli, speciális műszerrel végzett vizsgálat, amely már kisgyermekkorban is elvégezhető.

A teszt elvégzése előtti napon egy speciális diétát kell betartani, amiről írásos tájékoztatást adunk. A vizsgálatot a reggeli órákban kell kezdeni, illetve fontos, hogy a Páciens éhgyomorral érkezzen.

A vizsgálat lebonyolításához egy alkalommal laktóz tartalmú folyadékot kell elfogyasztani. A vizsgálat kb. 3 órát vesz igénybe, ez idő alatt sem enni, sem inni nem szabad!

Az értékelésnél a kilégzett hidrogén mennyiségének változása alapján és a tünetek figyelembevételével kapunk teljes képet, hogy fennáll-e az érzékenység vagy sem.

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!