Ülő munka miatt kialakult hátfájdalom

A mai világban sokan végeznek ülő munkát, de tudunk-e valójában ennek a hátrányiról, valamint az egészségünkre gyakorolt káros hatásairól?

Napi 6-8 óra ülés következtében jellemzően alakul ki nyak-, derék- és hátfájás. Általánosságban elmondható, hogy az emberek többségének nincs meg a megfelelő információja a helyes tartásról ülés során. A helytelen üléskor majdnem kétszeresen terhelődnek a porckorongok az álláshoz képest. Ehhez gyakran társul még egy aszimmetrikus tartás is, ami következtében a nyomás állandóan féloldalasan jelentkezik, emiatt pedig könnyebben kialakulnak mozgásszervi betegségek is.

Az ülő munka és a mozgásszegény életmód továbbá az elsődleges rizikófaktora az elhízásnak és a metabolikus szindrómának, amely közvetve növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Éppen ezét fontos nagyobb hangsúlyt fektetni ezek megelőzésére, néhány egyszerű szempont szerint.

Az első és legfontosabb a helyes testtartás beállítása, valamint az ergonomikusan kialakított munkakörnyezet. Olyan széken dolgozzunk, melyről kényelmesen leér a talpunk a földre, és nem nyomja a térdünket sem. Érdemes állítható magasságú és támlájú széket választani.

A combnak és törzsnek 90 fokos szöget kell bezárnia, ugyanígy a combnak és lábszárnak is.

A medence optimális dőlésének beállításához billentsük először teljesen előre, majd teljesen hátra a medencénket, majd ehhez mérten állítsuk meg középen, és igyekezzünk ezt a helyzetet megtartani.

Ezeken túl vehetünk olyan eszközöket, amelyek tovább segítik a helyes tartás beállítását. A derék mögé rakhatunk henger- vagy ékpárnát, melyek segítenek a gerinc fiziológiás görbületét megtartani, valamint választhatunk dinamikus ülőpárnát (dynair) is, ami folyamatos egyensúlyozásra késztet minket, így a törzsizmokat aktívan tartja.

Ha monitor előtt dolgozunk fontos odafigyelni, hogy szemmagasságig meg legyen emelve, és velünk szemben legyen, ne kelljen hozzá oldalra fordulnunk.  Ezzel el tudjuk kerülni, hogy megszokjunk egy féloldalas testtartást.

Hosszas ülés során érdemes kisebb pihenőket beiktatni, többször felállni, átmozgatni a karokat, vállakat, törzset. Ülés közben végezzünk többször medencebillentést előre és hátra, így nem felejtjük el a helyes beállítást.

A mozgásszervi problémák és fájdalom kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszik a rendszeres mozgás is. Sokat segít az aerob jellegű mozgás, mint például az úszás, biciklizés, futás. Szintén fontosak az izomerősítő és nyújtó, illetve testtudatosító mozgásformák, mint a pilates, vagy jóga.

Ha vannak már kialakult panaszaink, fontos szakember segítségét kérni. Egy ortopédiai vagy reumatológiai vizsgálat során meg tudják állapítani a probléma súlyosságát, és ez alapján megfelelő kezelést javasolni a panaszok kezelésére.

Ezen túl érdemes gyógytornászhoz fordulni ahol egy teljes körű állapotfelmérés után egy egyénre szabott gyakorlatsort állítanak össze, melyek otthon is könnyen elvégezhetők.

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!