A csípőszűrésről

A cél a csípőficam, a csípő ízületben tapasztalható érési elmaradás, fejlődési rendellenesség mihamarabbi felismerése, kiszűrése és a célzott terápia időbeni indikálása. A preventív személettel mindig a jövőbe tekintünk, kiemelt fontosságú az időben történő felismerés és kezelés. Az első csípőszűrésnek 3-6 hetes korban a második alakalomnak pedig 3 hónapos korban kell megtörténnie.
Mit kell tenni a szülőnek, ha a szűrővizsgálat eredménye alapján kengyelt kell viselni gyermekének?
Ha az Önök gyermekénél csípőfejlődési rendellenességet, érési elmaradást találnak akkor korán elkezdve a kezelést, a ficam vagy érési elmaradás teljes kifejlődése megelőzhető, ill. a már kialakult elmaradás vagy ficam meggyógyítható. Az a cél, hogy minden érintett csecsemő kezelését mihamarabb elkezdjük.
A kezelés alapelve: minél korábban elkezdeni és a legkíméletesebb módszerrel végezni. A kettő egymással szorosan összefügg, tekintve, hogy a legfiatalabb korban alkalmazható a legkíméletesebb kezelési módszer. A korán kezdett kezelés rendszerint rövidebb ideig tart és ez is a kíméletességet jelenti. Tisztában kell azonban lenni azzal, hogy ez individuális kezelési módszer, és a csecsemő ilyenkor fokozottabb gondozást igényel. A kezelést általában ambulanter végezzük és rendszeres ultrahangos kontrollt végzünk, mely teljesen ártalmatlan és akárhányszor megismételhető vizsgálat!
A külső rögzítő eszköz ( a kengyel) felhelyezése a vizsgáló orvossal együtt történik, melyen a szülő figyelemmel kíséri a felhelyezést és a beállításokra vonatkozó utasításokat is megkapja.
A kengyel feladása után lehetőség szerint 1-2 nap, vagy az ismertetett panaszok esetében azonnal, de legkésőbb 1 hét múlva ellenőrizzük a csecsemőt. Addig szükséges a gyakrabb ellenőrzés, amíg a csípő helyzete megfelelő lesz. Ha a csípők fejlődése megfelelő, elegendő a csecsemőt 2 hetenként, vagy havonta ellenőrizni. Általános alapelv, hogy a kezelés időtartama 2x annyi ideig tart, mint amennyi idős volt a csecsemő az elváltozás felismerésekor.
Rendkívül fontos, hogy a felhelyezett készülék beállításait pontosan feljegyezzük (pl.: a műanyag golyócska színes filctollal történő megjelölésével ), így az pelenkázás, fürdetés idejére levehető és a megfelelő és biztonságos visszahelyezés megoldható. A napi fürdetésre levehető a kengyel, és ha a retentio már bekövetkezett, 1-2 órát naponta kengyel nélkül is hagyhatjuk a csecsemőt.
Ha azt észleljük, hogy a csípőkben mozgásbeszűkülés alakult ki, napi 2-3 órára hagyjuk szabadon a csecsemőt.
Ritkán előfordul, hogy a csecsemő csípőjét nem vagy kevésbé mozgatja, esetleg duzzadt is a csípőtájék. Ennek különösebb jelentősége nincs. Általában néhány nap alatt visszatér a teljes mozgás és a duzzanat megszűnik.
A kezelés folyamán ultrahang készülékkel követjük a gyógyulás folyamatát, majd általában 4 hónapos korban készítünk Röntgen felvételt, melyen az ízület csontos viszonyait ítéljük meg.
A sikeres kezeléshez elengedhetetlen a szülők türelmes együttműködése is!

Kapcsolódó szakterületek

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!