A kórszövettani vizsgálatokról – röviden

A gyógyító orvosi tevékenységhez elengedhetetlen, hogy tudjuk, mi a páciens betegsége – azaz fel kell állítani a diagnózist. Ebben a klinikai szakmákat az úgynevezett diagnosztikus szakmák segítik. Ezekhez tartozik az úgynevezett kórszövettani diagnosztika.

A páciensekből eltávolított szövetmintákat (gyomor- és/vagy vastagbéltükrözés, bőrkimetszések, stb.) megfelelő szövettani laboratóriumi munka után mikroszkóppal vizsgáljuk. Ehhez első lépésként egy olyan szöveti festést végzünk, amellyel a sejtek magjai kékre, a citoplazmájuk pedig rózsaszínűre festődik. Az esetek nagy többségében ezzel felállítható a diagnózis: van-e valamilyen kóros elváltozás, és ha van, akkor annak milyen a természete – gyulladásos betegség, daganatos betegség, ha az utóbbi, akkor az jó vagy rosszindulatú.

Persze vannak olyan elváltozások, amelyek ezzel az első festéssel nagyon hasonlítanak egymásra, amikor további szövettani laboratóriumi eljárások következnek. Vannak úgynevezett speciális festések, és vannak úgynevezett immunhisztokémiai vizsgálatok, amelyek az immunológia alapelvéből következő specificitással tudnak segíteni a pontos diagnózis felállításában.

Így alakul ki a végleges, pontos diagnózis, ami a megfelelő kezelés, a gyógyítás eléréséhez elengedhetetlen.

Milyen esetekben érdemes felkeresni szakrendelést?

A gyógyító orvosi tevékenységhez elengedhetetlen, hogy tudjuk, mi
a páciens betegsége – azaz fel kell állítani a diagnózist.

Szakembereink

Milyen esetekben készül kórszövettani lelet?

A páciensekből eltávolított szövetmintákat (gyomor- és/vagy vastagbéltükrözés, bőrkimetszések, stb.) megfelelő szövettani laboratóriumi munka után mikroszkóppal vizsgáljuk.

Gyakori kérdések

Időpontfoglalás

Időpontfoglalás kizárólag telefonon, e-mailben vagy személyesen lehetséges!

Magazin

Kapcsolódó szakmai tartalmak

Április az iskolai beiratkozás hónapja, május és június a ballagások időszaka. Búcsú az óvodától; azok a kisgyermekek, akik 6. életévüket betöltötték, szeptemberben megkezdik általános iskolai tanulmányaikat. A szeptembertől...

Árváltozás

2023. június 1-től áraink megváltoznak! Bővebb információért keresse Kollégáinkat telefonon, e-mailben vagy személyesen a Csimborasszó Egészségügyi Központ recepcióján!

myCSIMBORASSZÓ - Kezünkben az egészség

A myCsimborasszó alkalmazással minden egyszerűvé válik. Bízza rá magát, bízza ránk magát!